Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sådden har dränkts

Nu är det tufft att vara bonde. Mycket tufft. De senaste veckornas regn har ställt många åkrar i länet under vatten och mycket av sådden är förstörd. Och även om det skulle bli varmt och skönt den närmaste tiden kommer skörden av spannmål att både bli sämre och mindre än ett vanligt år.

Annons
Blött. Mycket av sådden har gått förlorad på grund av allt regn och många bönder tvingas att så om. Bland andra så har spannmålsodlaren Lennart Palm fått delar av sin sådd ställd under vatten. På sina håll är det så blött i markerna att lantbrukarna inte kan komma ut med sina traktorer.

Hemma i köket hos Lennart Palm, spannmålsodlare som arrenderar Skatteby gård utanför Odensbacken, sitter vi vid kaffebordet och pratar om vädret, regnet, bristen på sol och läget för bönderna.

En normal maj brukar vara en ganska torr månad, men i delar av länet har det kommit 120 millimeter regn, lokalt kanske mer än det, på bara några veckor. Och mycket av regnet har kommit i form av häftiga skurar som sköljt bort jorden i kuperad terräng. Men de lokala avvikelserna kan vara stora över länet.

– Man brukar ju höra att man ska säga att man ska gilla läget. Men det är inte så lätt. Men man måste ju acceptera det.

Många spannmålsbönder tvingas nu så om höstsådden. De som hann så om innan de senaste veckornas regn får nu se även det nysådda förstöras och kan komma att tvingas så om ytterligare en gång.

Det är också så blött på många åkrar att det inte går att komma ut med traktorerna med nytt utsäde. Det kan helt enkelt bli för sent att så om, det blir för sent för att skördas. Och det är inte heller gratis för bönderna att så om, inga bidrag eller försäkringar täcker de kostnaderna.

– Ett sånt här år hade det varit perfekt för att lägga marken i träda. Då hade vi fått det vanliga arealbidraget via EU men sluppit de stora kostnaderna för utsäde och drivmedel som vi har. Sen är också spannmålspriserna ett problem. I dag kanske vi får runt en krona kilot, ett år fick vi till och med över två kronor. Det är skillnad.

– Jag tror faktiskt att det här är det värsta året jag varit med om som lantbrukare.

Men det finns också andra lantbrukare som kan få det besvärligt, de som håller djur. Det dåliga vädret kommer inte bara att ge sämre skördar av spannmål utan också av foderspannmål.

– Vi som bara odlar spannmål kan ju om vi drabbas av dåliga skördar kanske kompensera det med att ha en del sidojobb. För egen del kan jag säga mellan tummen och pekfingret att jag jobbar till hälften som bonde och till hälften med annat. Men har man djur blir det mycket svårare att komma i från för att göra annat.

Vi dricker ur kaffet och tar en promenad längs några åkrar. Lennart Palm stannar upp och pekar på säd som för en lekman som mig ser rätt frisk och frodig ut.

– Titta hur det börja gulna på kanterna. Säden har drabbats av syrebrist, helt enkelt drunknat.

Så när jag går och handlar bröd nu i höst kommer priset på limpan då att bli högre?

– Så funkar det inte riktigt. Man kan öka importen av spannmål. Men det blir ju sämre för miljön med alla långa transporter.

Mer läsning

Annons