Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Såg företagets kassa som ett sms-lån – blåste Sjöfartsverket och rederi på miljoner

Företaget började få ekonomiska svårigheter. Trots det valde länsbon som ensam drev bolaget att plocka ut flera miljoner kronor ur kassan för att finansiera ett växande spelmissbruk, pengar som han sedan skulle vinna tillbaka. Nu döms mannen bland annat för grov förskingring till 2,5 års fängelse.

Annons
Foto: Björn Larsson Rosvall

Mannen berättar i tingsrätten att han har använt företagets pengar mer eller mindre som ett sms-lån. Länsbon drev under brottstiden bolaget själv, fram till oktober 2014 då företaget begärdes i konkurs.

Några veckor tidigare hade Sjöfartsverket sagt upp kreditavtalet med bolaget och krävde nu in skulden som återstod – drygt 7,5 miljoner kronor. Pengar som inte längre fanns kvar i företaget.

Bolaget som hade i uppgift att sköta rederiers logistik och kontakt med myndigheter vid hamnar hade fått fakturor för detta från Sjöfartsverket, sedan fakturerat rederiet men låtit bli att slutligen betala in pengarna till Sjöfartsverket.

Ungefär hälften av pengarna som kommit in från rederiet, omkring 4 miljoner kronor, togs istället ut från bolaget och sattes in på mannens privata konto i omgångar, något han såg som ett lån. Detta var i huvudsak lån till spelandet. Hans mål var sedan att vinna tillbaka pengarna till företaget.

Tingsrätten dömer nu mannen för grov oredlighet mot borgenär och grov förskingring. Mannen nekar och säger att pengarna som togs från företaget bara var lån. Brotten ses som grova då de utförts systematiskt och gett honom betydande vinning samtidigt som det har skadat både rederiet och Sjöfartsverket. Mannen är tidigare dömd till villkorlig dom för tre fall av bokföringsbrott men döms nu till fängelse i 2,5 år och får näringsförbud under fem år.

►Läs mer:

Åtal: Länsbo blåste Sjöfartsverket och lurade sin kund på miljoner – säger att han var spelmissbrukare

Mer läsning

Annons