Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Säkrare väg - med livet som insats

Vägarbetarna lever farligt i den täta trafiken – det är ingen nyhet. Under de senaste åtta åren har drygt 830 trafikolyckor varit relaterade till vägarbetsplatser.

Annons
Ett farligt steg. Vägarbetaren Ulf Wennberg jobbar med livet som insats. Personbilar, bussar och tunga fordon susar förbi hans arbetsplats i 80, 90 eller 100 kilometer i timmen.

– Det går för fort helt enkelt, säger vägarbetaren och skyddsombudet Ulf Wennberg från Hallstahammar som just nu sätter upp sidomarkeringsstolpar på sträckan Lekhyttan-Karlskoga.

Han gör det mer eller mindre med livet som insats.

– Tar du ett snedsteg åt sidan är det kört, men vi har under den här ombyggnaden av E18 till mötesfri väg varit förskonade från olyckor där vägarbetare har varit inblandade, säger han.

Däremot har det inträffat flera incidenter de senaste veckorna. Bland annat har ett så kallt TMA-fordon, som skyddar vägarbetarna, fått backspegeln avkörd och en lastbil grenslat mitträcket.

– Det är alltid problem i slutet av en ombyggnad när vägen börjar se färdig ut, säger platschefen Christer Jansson. Bilisterna har mer respekt om det är fullt med maskiner på vägen och det är trångt och eländigt.

Först den sista september ska vägarbetena vara klara på sträckan mellan Lekhyttan och Karlskoga, men slutbesiktningen är satt till 19 oktober.

– Fram till månadsskiftet har vi ett tiotal man längs sträckan som sätter ned stolpar och fundament till nya skyltar. Vi vill att trafikanterna visar dem hänsyn, säger Christer Jansson.

Entreprenören Peab har de senaste veckorna satt in en signalvakt för att få ned hastigheten på E18.

– Vi stannar trafiken helt enkelt då och då och låter det bli en kö. Det är enda sättet att få ned farten förbi vägarbetena, säger Christer Jansson.

Skyddsombudet Ulf Wennberg är nöjd med entreprenörens insatser.

– Jag bryr mig inte om hur fort bilister och yrkesförare kör, bara de sänker farten rejält när de passerar ett vägarbete, säger han.

– Tänk dig själv att någon far förbi i hundra några decimeter från din kontorsstol. Det är vår vardag. Men man får rutin även på det, så jag är aldrig rädd när jag är ute och jobbar, men man måste vara medveten om riskerna, tillägger Ulf Wennberg.

Fakta

För ett år sedan startade ombyggnationen av E18 mellan Lekhyttan och Karlskoga, 14,7 km.

Vägen var hårt belastad, smal och saknade bra omkörningsmöjligheter.

Projektet ingår i regeringens närtidssatsning och är en del av ett större projekt att mötessäkra hela E18 genom Sverige.

Vägen får omväxlande 2+2, 2+1 och 1+1 körfält och hastigheten blir 100 km/timmen.

Kostnaden för projektet beräknas till 75 miljoner kronor. Då ingår förutom själva vägbygget även kostnader för till exempel projektering, bulleråtgärder och marklösen. Slutbesiktning är den 19 oktober.

Källa: Vägverket

Mer läsning

Annons