Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sannolikhet för regn på den plats du är

Artikel 0 av 300
Väderskolan
Visa alla artiklar

Man hör ganska allmänt att väderprognosen slog fel.

Annons

T.ex. de sa att det skulle bli regn, men jag har då inte sett en droppe. Då vi lyssnar på väderprognoser i radio eller ser en väderkarta på TV-karta får vi veta att ett regnområde kommer att passera oss och ge en hel del nederbörd. Nu är det dock så, att nederbördsområden nästan aldrig är helt homogena.

De förändras ständigt på sin framfart, förstärks på en del platser, försvagas och upplöses på andra. Regnområdet kan dra förbi helt obemärkt på din ort, medan grannbyn har dagsregn. Detta blir också mer uttalat i långa prognoser, där små förändringar i utgångsläget får stor konsekvens på längre sikt. Hela lågtryck kan få något förskjuten rörelsebana och tillhörande regnväder likaså. Om det skulle vara så att den geografiska rörelsen är exakt, kan rörelsehastigheten vara en aning fel då beräkningarna startar och det ger i sin tur också större konsekvens ju längre fram i tiden vi kommer.

Konsekvensen blir då: Om man ser till regn eller ej på en bestämd tid och geografisk punkt, är det MER troligt att vi då har uppehåll där än att det kommer regn. Detta blir också mer och mer sannolikt ju längre fram i tiden vi ser. Vi har ju, rent statistiskt, trots allt betydligt mycket längre tid med uppehåll än med regn.

Alla artiklar i
Väderskolan

Vädret: På väg mot 20 grader

På SMHI prognoserar man friskt.

Fyra meter höga snövallar

SMHI:s väderkrönika.

Annons