Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Säpo nekar örebroare

Två män i Örebro län nekas uppgifter från Säkerhetspolisen, Säpo. Båda vill veta vilken information som finns om dem i Säporegistren.

Annons

Men både Säpo och kammarrätten, i Stockholm, avslår. En av männen har fått ut en kopia av en sida, men uppgifter har strukits över med hänvisning till sekretess.

Säpo framhåller att underrättelseverksamhet är sådan att det bara i absoluta undantagsfall kan lämnas uppgifter. Det här fallet ses inte som något undantag.

Mannen överklagade beslutet till kammarrätten i Stockholm, som avslår hans överklagande.Den andre mannen har inte fått ut något alls, han hade begärt att få veta vilka uppgifter som eventuellt förekommer om honom i handlingar hos Säpo.

Men Säpo svarar att den typ av information han begär bara lämnas ut i undantagsfall, och att uppgifter om att en person inte finns registrerad också är sekretessbelagda. Han överklagade, men kammarrätten avslog.

Besluten går att överklaga till Regeringsrätten. För att ett fall ska komma upp där måste ett prövningstillstånd ha beviljats. För att få ett sådant krävs att det finns mycket speciella skäl att behandla fallet.

Mer läsning

Annons