Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SCB avslöjar: Här ligger tomtens verkstad i Örebro län

Tomten har en filial i Västhaga.
Därifrån når han snabbast till så många barn som möjligt i Örebro län.

Annons
Den riktige jultomten gör high five med ett besökande barn som just har lovat att aldrig avslöja för någon vuxen exakt var i Västhaga hans verkstad ligger.

Dagens största och viktigaste avslöjande kommer från SCB. Statistikbyrån har räknat ut var tomten borde hålla hus för att ha så nära som möjligt till så många barn som möjligt.

I Örebro län har tomten en filial någonstans på Västhaga. Medelavståndet därifrån till alla länets barn är endast 20 kilometer.

ToppenlägeDet gör Västhagafilialen till en av tomtens mest tidseffektiva verkstäder i Sverige. Endast i Stockholms län, Västmanlands län och på Gotland har den rundlagde och skäggprydde mannen lyckats hitta bättre lägen för sina fabriker.

Från Västhaga är det dessutom bara nio mil till tomtens centrallager, som ligger i skogarna strax norr om sjön Mellanjuten i Finspångs kommun.

En logistisk fullträffSCB:s tomteforskare skriver i sina slutsatser:

Samtidigt som platsen är centralt placerad utifrån barnens adresser, bor tomten avskilt utan större trafikerade vägar i närheten så han kan arbeta ostört i sin verkstad.Ur logistisk synpunkt är det ett drömläge. I en radie på 20 mil från verkstaden når tomten 701 000 barn. Om radien utökas till 30 mil är han uppe i 1 049 000 barn som han kan dela ut paket till.

Mer läsning

Annons