Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SD tar S-mandat i landstinget

Socialdemokraterna och Vänsterpartiet har tappat sin majoritet i landstingsfullmäktige. När alla rösterna räknats samman stod det klart att ett av s-mandaten gick till Sverigedemokraterna.

Annons

Strax före klockan 15 på onsdagen stod det klart att S förlorat ett mandat till SD i den slutliga röstsammanräkningen. Den första personen Socialdemokraternas ledare Marie-Louise Forsberg-Fransson ringde då var Annika Hickisch, ledare för Miljöpartiet.

Redan före valet höll MP, S och V en gemensam presskonferen. De tre partierna gjorde då klart att de har en samsyn vad det gäller hur hälso- och sjukvården ska drivas.

– Det känns bra att i och med att det är 90 procent av landstingets verksamhet, säger Marie-Louise Forsberg-Fransson.

Hon ser positivt på möjligheterna att hitta lösningar i de frågor de två partierna skiljer sig åt, där den hetaste tvistefrågan kan vara landstingsbidraget till Örebro flygplats.

MP-ledaren Annika Hickisch är mer försiktig i sina prognoser och säger att partiet inte stängt dörren åt varken det röda blocket eller alliansen.

– Samtal pågår, kommenterar hon.

Socialdemokraterna har varit största parti i länets landsting sedan Sverige fick allmän rösträtt, det vill säga i över 90 år.

Partiet har varit så starkt att det haft ensam majoritet i perioder, men annars har det säkrat makten genom samarbete med andra partier, främst Vänsterpartiet.

Om Socialdemokraterna ska fortsätta att behålla makten i landstinget måste partiet alltså hitta minst ett parti till att samarbeta med. Marie-Louise Forsberg-Fransson är optimistisk om chanserna att kunna hitta en lösning.

Hennes strävan är att bilda ett majoritetsstyre och på så vis även se till att Sverigedemokraterna inte får något inflytande över landstingspolitiken.

– Jag känner mig tacksam över att vi socialdemokrater varit ödmjuka och öppnat för ett samarbete med flera olika partier, säger hon.

Allting pekar nu på ett samarbete mellan S, V och MP, men Marie-Louise Fransson betonar också att Centerns och majoritetens budgetar för i år och budgetplaner för 2011 och 2012 till stora delar sammanfaller.

Sverigedemokraternas länsordförande Daniel Spiik välkomnar partiets nya mandat, men menar att det realistiskt sätt inte innebär så mycket i och med att landstingspolitiken i länet inte präglas av samma blockpolitik som i riksdagen:

– Ska man vara lite realistisk kommer vi troligen inte att ha lika mycket möjlighet att utnyttja vår roll som vågmästare här som i Örebro kommun och i riksdagen, säger han.

Mer läsning

Annons