Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Seko varslar om post- och flygstrejk

Omkring 2 200 brevbärare, chaufförer och folk som jobbar på flygterminaler tas ut i strejk från den 18 september om inte medlare kan ena arbetsgivare och fack före dess.

Annons

I Örebro berörs 86 terminalarbetare, enligt Svt. Det är LO-facket Seko som varslar om strejk inom posten och flyget. Strejkvarslet omfattar medlemmar på Post Nord, Bring Citymail och Menzies Aviation som sysslar med bland annat incheckning. Strejkvarslet som riktas mot flyget berör Arlanda och Landvetter och avser alltså bolaget där, Menzies Aviation.

Även samtliga medlemmar

på Aviator Airport Services på Sturup är strejkvarslade. Konflikten rör, enligt Seko, oenighet om hur mycket de lägsta lönerna ska höjas. Arbetsgivarparten menar att Sekos krav är för dyra. Enligt Almega har man erbjudit löneökningar på 6,8 procent över tre år på avtalsområdet i enlighet med det märke som tidigare satts av industrin.

Sekos krav skulle enligt Almega kosta en "bra bit över sju procent". "Sekos krav skulle innebära avsevärda extra kostnader för Almegas medlemsföretag jämfört om vi skulle följa märket. Det är pengar som helt enkelt inte finns i redan hårt konkurrensutsatta branscher", skriver Lars Friberg, avtalsansvarig på arbetsgivarparten Almega Tjänsteförbundet.

Mer läsning

Annons