Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Siffrorna som sänker länet i bilprovningsstatistiken

Skolbussar och färdtjänstfordon får dåligt betyg i Bilprovningens årliga undersökning.
– De är uppseendeväckande dåliga, säger Morgan Isacsson, tekniskt sakkunnig på Bilprovningen.

Annons
En stor andel fordon i Örebro län får återvända till bilprovningens verkstäder för efterkontroll.

Inte ens fyra av tio lätta bussar (38 procent) godkändes utan anmärkning förra året. Andelen underkända med krav på efterkontroll var 51 procent, och 13 procent underkändes även vid efterkontrollen. Majoriteten av de 272 kontrollerade bussarna* används i yrkestrafik, ofta som handikapptransporter och skolskjutsar.

Får hård kritikMorgan Isacsson har över 30 års erfarenhet av bilprovning. Han anser att siffrorna för de lätta bussarna är oroväckande.

– Det är ju ofta skolbarn, äldre och handikappde som åker i dessa fordon. Varför ska deras säkerhet vara sämre än andras? frågar han sig.

De vanligaste felen på de lätta bussarna är anmärkningar på bromssystem (29 procent), brandskyddskontroll (20) och kommunikationssystem (17).

Förbättrade siffrorSedan 2000 har den totala andelen underkända fordon med krav på efterkontroll minskat från 35 till 31 procent. 2011. Nedgången beror delvis på att fordonsparken föryngrats. Dessutom har bilarna sannolikt blivit bättre.

Men fordonen i Örebro län sticker ut på ett negativt sätt. Andelen fordon som underkänns med krav på effterkontroll är högre här än i riket i genomsnitt. Kolla själv:

Personbilar: Underkända med krav på efterkontroll: 34 prodent (31 procent i riket)

Motorcyklar: 19 procent (17)

Lätta lastbilar: 40 (38)

Tunga lastbilar: 45 (44)

Tunga bussar: 34 (33)

Tunga släp: 56 (50)

Lätta släp: 28 (25)

Dalande kurvaAv de 3,5 miljoner personbilar som Bilprovningen kontrollbesiktade godkändes 52 procent utan anmärkning. Det är en försämring med 2 procentenheter jämfört med 2010. Högsta andelen godkända bilar hade Stockholms, Gotlands, Jämtlands och Norrbottens län med 56 procent. Lägsta andelen godkända hade Jönköpings och Västernorrlands län med 48 procent.

I Örebro län godkändes 52 procent av personbilarna. 0,2 procent av bilarna fick körförbud, lika många som i riket i genomsnitt.

* Antalet lätta bussar i Sverige är för få för att möjliggöra en statistisk jämförelse mellan länet.

Andel godkända fordon i Örebro län

Personbilar: 52 procent (52 procent i riket)

Husvagnar: 74 (74)

Motorcyklar: 80 (78)

Lätta släp: 61 (61)

Tunga släp: 33 (31)

Lätta lastbilar: (44 (43)

Tunga lastbilar: 38 (34)

Tunga bussar: 57 (56)

Mer läsning

Annons