Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sista dagen för dubbdäck

Imorgon lördag måste dubbdäcken vara borta från personbilen annars kan det bli böter

Annons

För många är påsken den sista helgen för skidåkning i fjällen. Då kan det vara bra att ha dubbdäck på bilen om det är halt på vägarna norr utöver. Men hur är det med det, får man ha dubbdäcken på efter den 15 april om man ska åka nästa helg?

”Om det befaras bli vinterväglag så får man ha dubbdäck.”

Förklarar Henrik Olars på transportstyrelsen att lagen lyder.

Lagen måste alltså tolkas och det är trafikpolisen ute på vägarna som gör bedömningen om det är okej för dig att ha dubbdäcken kvar.

– Har du skidboxen på taket och bilen packad och ungarna i bilen så är det okej att ha vinterdäck om du ska iväg imorgon, säger trafikpolischefen Bernt Larsson. Men han fortsätter och menar att om du ska iväg till påskhelgen nästa helg och prognosen är den att det ska bli vinterväglag, då får du inte ha på dina dubbdäck fram tills du ska åka. Då får du böter. Böterna för att köra med dubbdäck när det inte är tillåtet är 500:-.

Vara på den säkra sidan om lagen

För att vara riktigt säker på väglaget dit du ska åka i helgen och för påskhelgen kan du gå in på trafikverket. Där kan du utförligt se om det är vinterväglag just dit du ska åka. Förklarar du för polisen som stoppar dig att du är på väg till fjällen och där är det risk för vinterväglag, då slipper du troligtvis att få böter.

Men glöm nu inte att dina sommardäck måste ha ett mönsterdjup på minst 1,6 millimeter.

Mer läsning

Annons