Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sista vargen i Örebrolän fälld på lördagen

(UPPDATERAD 16:28) Örebro läns andra och sista varg i licensjakten fälldes i norra länsdelen i dag.

Annons

Det rapporterar Länsstyrelsen. Vargen, en tik, sköts på första skottet klockan 14:26 på sjön Stora Korslången i norra spetsen av Lindesbergs kommun och är sannolikt en individ ur Klotenreviret.

- Vargen hade inte halsband - förmodligen handlar det om en av valparna ur det sju individer stora reviret, säger Fredrik Wilde, rovdjursansvarig på Länsstyrelsen i Örebro län.

Jaktlaget hade jagat hela dagen och hade siktat fyra vargar tidigare under dagen.

Besiktningsman på väg

Besiktningsmannen är på väg till sjön för mätning och vägning av vargen. Därefter kommer hela vargen förutom skinnet att skickas till Statens Veterinärmedicinska Anstalt (SVA) för bland annat DNA-analys. Först då kan man till hundra procent slå fast om det rör sig om en individ ur Klotenreviret.

- Skinnet tillfaller jakträttsinnehavaren, och kutym brukar vara att den som fällt vargen får behålla det, säger Fredrik Wilde.

Sköts i söndags

Den första vargen i årets licensjakt sköts i söndags i Dyltabruk strax norr om Örebro.

I tisdags rapporterade ett jaktlag mellan Laxå och Degerfors, i Hasselforsreviret, att en varg blivit påskjuten. Efter att länsstyrelsens besiktningsman spårat vargen i tre kilometer utan att hitta en enda droppe blod kunde djuret konstateras vara oskatt.

Mer läsning

Annons