Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sista vargen kvar att skjuta

Den tredje och sista varg som ska skjutas i Örebro län lever fortfarande.

Annons

Den ska fällas inom Hasselforsreviret mellan Laxå och Degerfors. Hittills har jägarna gått bet och det kan dröja innan den skjuts.

– Jag pratade nyss med jägare och det är inte så stor aktivitet där nu. Det är väldigt kallt ute och vargarna har jagats ett tag och har kanske blivit mer vaksamma, säger Per Wedholm, rovdjurssamordnare på länsstyrelsen.

Två skjutna

I helgen sköts två vargar i länet. Den ena har identifierats med stor sannolikhet som en årsvalp från Ulriksbergsreviret.

Den andra vargen sköts i Finnhult och är förmodligen mellan tre och fyra år gammal, enligt den första bedömningen. Den ska dock obduceras och DNA-analyseras.

Helst en valp

Jakten på den tredje och sista vargen pågår tills den är skjuten eller som längst till den 15 februari. Det är inte en speciell varg som jagas utan vilken som helst inom Hasselforsreviret. Länsstyrelsen hoppas att det blir en valp som skjuts.

– Det är bäst för vargstammen. Dels är det de vuxna djuren som står för tillväxten och dels kan de valpar som finns kvar börja bete sig oskyggt om de vuxna djuren försvinner, säger Per Wedholm.

Mer läsning

Annons