Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Självmordsbenägen fick elchocker - psykiatrin kritiseras

En självmordsbenägen patient från länet fick elbehandling på psyket. Men varför han fick elchocker finns inte dokumenterat.

Annons

Patienten blev i juni förra året inlagd på en psykiatrisk avdelning i Örebro. Personen var självmordsbenägen och fick elektrokonvulsiv behandling (ECT), elchocker som utlöser ett kontrollerat epileptiskt anfall. Patienten hade aldrig tidigare haft någon kontakt med psykiatrin.

Ingen information

Nu får psykiatrin i Örebro län kritik från Socialstyrelsen. Det framkommer inte från journalen vilket skäl det fanns att ge patienten elbehandling. Det framgår heller inte om patienten fick någon information om behandlingen och eventuella bieffekter. Och den behandlande läkaren hade ingen tillgång till dokumentationen rörande patienten.

Nattpermission

Av journalen verkar det som att patienten själv fick bestämma om den ville åka hem eller fortsätta elbehandlingen. Det framgår också att patienten kommit tillbaka från en nattpermission, men det finns inga uppgifter om att permissionen beviljats.

Socialstyrelsen kräver nu att psykiatrin redovisar ett vårdprogram för självmordsbenägna patienter, och att det finns rutiner för när elbehandling får användas.

ECT

Elektrokonvulsiv behandling, ECT, kallades förr elchock. Det är en benämning som är missvisande eftersom det inte handlar om någon chock i medicinsk mening. Behandlingen utlöser ett kontrollerat epileptiskt anfall. Den sannolika verkningsmekanismen är att signalsubstanser i hjärnan ökar vilket leder till minskade depressiva symtom.

ECT, eller elbehandling som den också kallas, är en metod för att framkalla epileptisk aktivitet i hjärnan genom elektrisk stimulering. Behandlingen kan ges vid svårare fall av depression och där läkemedel inte har någon effekt.

ECT är den mest effektiva behandlingen vid djupa depressioner eller där självmordsrisken bedöms som stor. Den är också ett alternativ när läkemedelsbehandling inte fungerar eller orsakar svåra biverkningar. ECT kan ges vid depressioner med inslag av psykos (vanföreställningar). Man behöver ofta inte heller vänta lika länge på effekt som vid till exempel läkemedelsbehandling.

Källa: Vårdguiden

Mer läsning

Annons