Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sju miljoner i skulder - inga kan avbetalas

Länsinvånarna är skyldiga Folktandvården sju miljoner kronor i obetalda skulder. Många har inte råd med höga tandläkarräkningar. Nu öppnar den ansvariga politikern för en möjlighet till avbetalning.

Annons
Har du råd att gå till tandläkaren?

Sammanlagt har länsborna sju miljoner kronor i skuld till Folktandvården i länet. Varje år tvingas folktandvården efterskänka omkring en miljon kronor till människor som inte kan betala. Att få dela upp betalning direkt på plats hos Folktandvården går inte.

Den måste först gå vidare till inkasso. Därefter går det eventuellt att komma överens om en avbetalningsplan. I sjukpensionären Runes fall gick ärendet till domstol innan han kunde få sin avbetalningsplan fastslagen: 300 kronor i månaden.

Nu öppnar Ingrid Fries Hansson, miljöpartist och ordförande i nämnden för primärvård och folktandvård, för en ändring:

– Jag tycker naturligtvis att det måste vara möjligt att få göra en avbetalningsplan, säger hon och fortsätter:

– Det ska man inte behöva gå till en tingsrätt för att få fram. Det verkar inte vara ett bra sätt att lösa ett samarbete.

Nu lovar hon att engagera sig i frågan.

– Hur detta ska gå till får vi titta vidare på.

Bengt Sjödin, folktandvårdens direktör, reagerar så här på beskedet att Rune blivit stämd i tingsrätten av folktandvården.

– Det här är en fråga som går att diskutera och det är en fråga för politikerna. Om politiken bestämmer att vi ska ha ett system för avbetalning, då skaffar vi ett system för avbetalning.

Fram till för tio år sedan fanns en möjlighet till egna avbetalningsplaner, men sedan började Folktandvården anlita ett inkassoföretag.

– På det sättet kan vi bättre sköta vårt uppdrag, nämligen erbjuda tandvård, säger ekonomichefen Christer Ohlsson.

Inkassoföretaget folktandvården anlitar för att driva in skulderna heter Visma. Folktandvården har också startat ett samarbete med Swedbank. Där kan den som inte kan betala få låna för att klara räkningen – till sju procents ränta.

Mer läsning

Annons