Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sjukhuset anställde anmäld läkare

En läkare som anmälts till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) arbetar nu vid Region Örebro län.

Annons

Efter att läkaren gått i pension från en ögonmottagning i Värmland tog sjukhuset i Karlstad över patienterna. Det var då som bristerna uppdagades.

Anmälan till Ivo innehåller nio fall där läkaren inte följt gällande vårdrutiner. För de drabbade patienterna har det betytt att symptom inte journalförts och att behandlingar uteblivit.

I anmälan skriver Lennart Sjöbom, verksamhetschef vid Värmlands landsting, att bristerna lett till skador som sannolikt kunnat undvikas.

– Jag har informerat drabbade patienter och de får nu adekvat vård, säger Lennart Sjöbom.

Han har underättat läkaren och även chefen för den mottagning i Region Örebro län där läkaren nu är anställd två dagar i veckan sedan i våras. Läkaren anställdes innan anmälan upprättades.

– Vi fick veta detta nyligen. Vi ser allvarligt på det och har startat en intern granskning. Sedan får vi se vad Ivo:s granskning visar. Det här kan man undvika genom att göra kontinuerliga kontroller av att vi följer vårdprogrammen, säger ansvarig chef.

Kan läkaren jobba kvar?

– Det vi hittills har sett visar inte att det finns något att anmärka på men det är inte förrän det är klart som vi kan ta ställning. Det sker i dialog med medicinskt ansvarig och verksamhetschef.

I Karlstad har Lennart Sjöbom anlitat en extern läkare som undersöker om fler drabbats.

– Det var på grund av pensionsålder som jag avslutade läkarens tjänst och inte på grund av misstankar, säger Lennart Sjöbom.

Mer läsning

Annons