Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sjuksköterska anmäler försäkringskassan till JO

En akutsjuksköterska blev sjuk och skickades hem från jobbet. Men trots tre läkarintyg vägras hon sjukersättning av Försäkringskassan.

Annons

Sjuksköterskan, som är i 30-årsåldern och bor i länet, har nu JO-anmält försäkringskassan. Anledningen är att hon förra våren blev sjuk i feber. Därför kunde hon inte utföra sitt jobb som akutsjuksköterska. Läkare intygade att hon behövde vila och undvika fysisk ansträngning.

Men hon fick vid två tillfällen

avslag på sin ansökan om sjukpenning och gick därför tillbaka till sitt arbete. Hon blev då hemkörd av arbetsgivaren eftersom hon sågs som en säkerhetsrisk på jobbet. Totalt har tre läkare och arbetsgivaren intygat att det var omöjligt för kvinnan att jobba. Trots det valde Försäkringskassan att neka henne sjukpenning.

Ärendet ligger nu i Förvaltningsrätten, och kvinnan har valt att JO-anmäla Försäkringskassan, eftersom hon anser att handläggaren har agerat fel. I anmälan skriver hon att Försäkringskassan aldrig motiverade sitt beslut och att det därför var omöjligt för hennes läkare att besvara kritiken.

Mer läsning

Annons