Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sjuksköterska tjuvläste i journal

En sjuksköterska döms för dataintrång för att ha kollat upp sin pojkväns före detta frus patientjournal.

Annons

Sjuksköterskan jobbar inom sjukvården i Örebro län. Våren 2007 kollade hon flera gånger upp sin pojkväns före detta fru i patientregistren – trots att hon inte hade rätt till det.

Kvinnan erkänner intrånget och berättar för Örebro tingsrätt att hon gjort det eftersom ex-frun varit otrevlig mot henne, och hon ville veta om det fanns någon förklaring till beteendet. Hon menar också att ex-frun har varit otrevlig mot hennes barn.

Sjuksköterskan berättar att hon vid fem-sex tillfällen gått in i patientjournalen, och bland annat läst resultatet från ex-fruns hälsoundersökning. Hon kollade också vilka besökstider ex-frun hade bokat eftersom hon inte ville stöta på henne.

Sjuksköterskan har fått en skriftlig varning från arbetsgivaren och hon har inte fått någon löneförhöjning under två år.

Intrånget uppdagades förra året och kvinnan jobbar kvar på arbetsplatsen.

– Vi har agerat så skarpt som vi kan göra, och har varit i kontakt med vår arbetsgivarorganisation, säger den ansvariga för verksamheten.

– Sjuksköterskan har varit öppen och berättat precis som det ligger till. Det bottnar delvis i privata saker, och jag tycker väldigt synt om alla inblandade parter. Vi har gjort det vi kan göra, det får inte förekomma.

För dataintrånget döms hon till dagsböter på totalt 6 600 kronor. Hon ska även betala delar av advokatkostnaden, 2 000 kronor, till staten.

Mer läsning

Annons