Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sjuksköterskorna och läkarna ska bli färre

Fler undersköterskor i stället för sjuksköterskor på vårdavdelningarna och färre utbildningsplatser för läkare. Det är några ingredienser i landstingets beska medicin för att komma tillrätta med den hackande ekonomin.

Annons

I första hand gäller återhållsamhet vid alla anställningar och vid inköp.

– På så sätt hoppas vi kunna sakta ner tempot i ekonomin, säger Rickard Simonsson, landstingsdirektör.

I går, tisdag, presenterade han sin utredning för att komma tillrätta med landstingets stora minus.

– Man kanske inte behöver ha handdukar upp till taket i förråden, säger han.

– I längden går det inte att spara på det här viset, men det här är åtgärder som vi beräknar ger effekter kortsiktigt.

Specialistmottagningarna på länets två mindre sjukhus i Karlskoga och Lindesberg kommer att behöva samordnas mera, till exempel gäller det läkarsekreterarna. Lindesberg är redan i gång med detta.

På längre sikt vill landstinget spara annorlunda. Bland annat finns förslag om att ändra personalsammansättningen på sjukhusens vårdavdelningar till mer undersköterskor.

– Sjuksköterskorna ska arbeta inom sitt kompetensområde och undersköterskorna inom sitt. Samarbete mellan de båda yrkena är viktigt, säger Marie- Louise Forsberg-Fransson (S) landstingsstyrelsens ordförande.

Det kommer också att bli mer återhållsamt med utbildningstjänster för specialistläkare – ST-block. Undantaget är läkare som vill specialisera sig inom allmänmedicin, det vill säga bli distriktsläkare. Den kategorin utbildningar siktar landstinget snarare på att utöka eftersom det råder stor läkarbrist på länets vårdcentraler.

Några uppsägningar av personal är inte aktuellt. Landstinget vill pröva de föreslagna lösningarna först.

Skattehöjning är inte heller aktuellt.

– Jag är emot en höjning av landstingsskatten eftersom det skulle drabba alla, även de med låg inkomst, säger Marie-Louise Forsberg-Fransson.

Hon menar i stället att staten borde gå in och hjälpa landstingen ekonomiskt. Hon pekar på att flertalet svenska landsting har höjt sin skatt på senare år.

Anledningen till sparpaketet som nu presenterats är att landstinget väntas gå med ett minus på 80 miljoner kronor i år. Då är en engångspost för pensionsskulden på 314 miljoner kronor borträknad.

Det är främst det höga trycket på vården under årets inledande månader som sänkt ekonomin.

– Vi var hårt drabbade av vinterkräksjukan och flera avdelningar fick stängas. Sedan när vi trodde det var över kom en andra omgång, säger Marie-Louise Forsberg-Fransson.

Mer läsning

Annons