Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skärpta regler för farliga laserpekare

Från den 1 februari 2010 är det inte längre lagligt att inneha starka laserpekare på allmän plats.

Annons
Den gröna laserpekaren kan vara farlig om den är för stark. Polisen har rätt att ta laserpekaren om den används på allmän plats.

Det är Strålsäkerhetsmyndigheten som har skärpt reglerna efter att flera personer, däribland några poliser, har attackerats med de farliga strålarna från starka laserpekare. I Örebro län har de ökat fort.

Redan tidigare var det förbjudet att använda lasrar med en styrka över 5 milliwatt, mw, på allmän plats utan tillstånd. Från den 1 februari är det nu även förbjudet att inneha en stark laserpekare på allmän plats utan särskilt tillstånd.

Rikspolisstyrelsen ser mycket positivt på lagändringen.

– Den stora skillnaden är att polisen nu får beslagta laserpekare utifrån den klassning som görs, säger Charlotte Nordlander, handläggare på Rikspolisstyrelsen på polisen.se.

Kommit under vintern

 

Bengt-Åke Eriksson, biträdande chef på tekniska roteln i Örebro berättar att den gröna lasern ökat från noll till fem fall under bara några månader.

– De röda laserpekarna har funnit länge. Men de gröna som är farliga har just kommit till vår kännedom. Alla laserpekare skickas till oss, därefter skickar vi laserpekarna vidare till Statens provningsanstalt som tagit på sig uppgiften att göra prover på dessa.

Bakgrunden till de skärpta reglerna är ett antal incidenter under hösten där bland annat poliser i Skåne attackerats med strålar från en starkare variant av laserpekare.

– När polisen påträffar gröna laserpekare hos folk så beslagtas de. Den ser ut som en vanlig penna, så det är svårt för föräldrar att se vad det är.

En snabb sökning på internet visar att det inte är svårt att köpa laserpekare. Lagen säger att pekare upp till 5 mw får man ha utan tillstånd. På internetbutiker kan vem som helst som är över 18 år köpa en pekare som är upp till 200 mw. I deras beskrivning står det: ”Bränner plast, smäller ballonger på långt håll, bränner igenom telefonkataloger på 30-60 sekunder”.

När Ulf Wester på Strålskyddsinstitutet hör vilken styrka det finns på pekarna suckar han.

– Aj då. Ja det finns absolut ingen normal användningsområde för så starka laserpekare, de är direkt farliga för ögat. Vi ger tillstånd till evenemang som använder laser. Det är oftast artister som kommer och regeln de har är att de inte får peka medlaserstrålarna ut mot publiken.

Han berättar att det i dag är förbjudet att ha en starkare laserpekare än 5 mw på sig på allmän plats.

Bländande effekt

– De är direkt farliga för ögat när man använder dem. Upp till 50-100 meter är de farliga för ögat, över 100 har lasern en stark bländande effekt. Det är det som är farligt när de bländar flygplan till exempel.

Starka laserstrålar kan ge allvarliga brännskador i till exempel ögonen, berättar Britt Görtsö, läkare på ögonkliniken på Karlskoga lasarett.

– Laserstrålar är farligt mot ögat. Den förstör den gula fläcken i ögat. Strålarna är små och lyser någon rakt in på gula fläcken i ögat så skadas den.

Tappade färgseendet

Hon berättar att läkare fick lättare ögonskador förr när de opererade med laser och använde mikroskop.

– Det räckte att de bländades i mikroskopet så försvann färgseendet under en stund och då är var det låga doser av laser.

Lasershop.se är en av de större försäljarna på nätet. Kuriren får tag på mannen som i dag står som bolagsman för Lasershop Sweden Handelsbolag. I dag har han inget med själva försäljningen att göra.

– Laserpekare är en hobbyleksak helt enkelt. Den är förbjuden på allmän plats och det tycker jag är okej. Men det är som med jaktknivar. Den får du inte heller ha på allmän plats.

Han kan tycka att en hårdare lagstiftning är okej.

– När folk börjar lysa på flygplan så har det gått för långt, säger han.

Mer läsning

Annons