Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skattjakt med gps

– Det är som att bli barn på nytt, säger Christer Roos från Vintrosa, och ser verkligen ut som han menar det. Han hittade ett nytt fritidsnöje tillsammans med hustrun Marie-Louise sedan han blev pensionär.

Annons
Letaren, skriver sin signatur i ett gömmans häfte och bockar av fyndet på nätet.

Geocaching

Denna moderna form av ”skattjakt” med hjälp av gps håller på att bli en mindre folkrörelse. För tio år sedan existerade den inte.

På lördagen anordnades ett event i Kilsbergen som lockade ett 70-tal skattletare. Mats Lindström och Mats Högman stod bakom initiativet. Tio entusiaster hade placerat ut 100 nya gömmor i Kilsbergen som deltagarna skulle söka.

Gömmor i naturen

Utövarna behöver en gps-mottagare eller en smartphone, mjukvara laddas ner från nätet.

Det går ut på att hitta cacher (gömmor) i naturen och bocka av att man varit där. I världen finns vid det här laget 1,5 miljoner cacher varav 44 000 i Sverige.

Nya cacher läggs ut hela tiden av engagerade utövare, och registreras på nätet.

– Det ska vara något speciellt med platsen eller gömmans karaktär, säger Mats Högman. Vacker natur, något historiskt eller roligt att berätta, en finurlig placering av cachen.

Utövarna laddar ner cacherna i sina mottagare och får koordinater och andra ledtrådar angivna. Sedan följer man gps-mottagaren som visar gömman med en felmarginal på 2 meter.

Den kan ibland vara svår att hitta eller kräva att man löser en uppgift.

Lockas till nya platser

I gömman finns en loggremsa som ska registreras på den officiella webbsidan (geocaching.com) som bekräftelse på att man varit där.

– Vi har hållit på i tre år, säger Christer Roos. Det är lärorikt och roligt, man lockas ut till nya platser. Det är som en uppgraderad form av orientering, det berikar och förnöjer. Och det går bra att ha barnbarnen med sig, de tycker det är roligt.

Vissa utövare kan liknas vid inbitna ornitologer som samlar på fågelobservationer. Geocacharna samlar gömmor. Mats Lindström har hittat 4 400 gömmor och är lite av proffs.

Christer och Marie-Louise Roos har bockat av 140 gömmor i Sverige men har också letat i andra länder de besökt.

Lätta och svåra

Cacherna har olika svårighetsgrad, vissa måste man ha specialutrustning för att nå, rep för klättring, kanske till och med dykutrustning. Men många är lätta att nå till fots.

Geocaching är något för alla som gillar friluftsliv och socialt ungänge, betonar Mats Högman. Man lär känna nya människor.

Det finns ett kinesiskt ordspråk som kan passa för geocaching:

Vi slutar inte leka bara för att vi blir gamla, vi blir gamla för att vi slutar leka.

Mer läsning

Annons