Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skickar inte personal till branden

Nerikes brandkår har tillfrågats om att skicka personal till branden i Västmanland – men tvingas i nuläget säga nej.– Vi har egna bränder, säger Anders Larsson, vice brandchef.

Annons
Läsarbild från branden i Bettorp.

Den största branden i modern tid rasar i Västmanland. 

Cirka 200 personer försöker begränsa jättebranden på över 15 000 hektar.

Räddningstjänst från Västmanland, Dalarna, Medelpad, Hälsingland, Gästrikland, Uppland, Södermanland, Stockholm, Småland och Gotland har skickat personal. Räddningstjänst från Västergötland, Östergötland och Värmland är på väg. 

Även Nerikes brandkår har fått en förfrågan.

– Vi fick en förfrågan om vi kunde skicka personal på onsdag. Men vi har egna bränder i länet och har fått kalla in folk från semester så vi måste säga nej i nuläget, säger Anders Larsson, vice brandchef.

Först till helgen tror han att de skulle kunna bidra med hjälp – om det behövs.

– Bränderna i vårt län har lugnat ner sig lite grann men vi måste ha en beredskap utifall de blossar upp igen. Börjar det blåsa kan läget snabbt förvärras.

Enligt Jan Wisén, enhetschef för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, har Sverige "en bra beredskap för att hantera olyckor och kriser".

– Vi har ett bra system för det. Men det är självklart att när vi får en sån här omfattande brand måste vi mobilisera väldigt många i första hand nationella resurser och samverka, och som i det här fallet då vi också har tagit emot internationell hjälp, säger han till SVT.

I nuläget tror räddningstjänsten att det kommer ta en månad att släcka branden. Eftersläckningsarbetet beräknas pågå ytterligare två månader, skriver VLT.

Mer läsning

Annons