Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skolstart för nya betyg

När skolorna öppnar dörrarna i dag finns det både en ny läroplan och en ny skollag som styr vad som händer i klassrummen.
– Den tydligaste förändringen för elever och föräldrar är betygen, säger Maria Wreeby, lärare på Mellringeskolan i årskurs 7-9.

Annons
Maria Wreeby och Marie Gustafsson, lärare på Mellringeskolan.

Normalt är det bråda dagar för lärare veckan innan höstterminen startar. I år har de dock extra mycket att göra eftersom det är så mycket nyheter.

– Det är klart att det är mycket att sätta sig in i, men sedan tror väl vi och de flesta att det blir bra, säger Maria Wreeby.

Hon menar att det nya betygssystemet är det som eleverna kommer att märka mest av. Det består av sex steg från A, som är högst, till F som är underkänt.

– Framför allt blir det ett tydligare betygssystem. Vi kommer att ta upp det på alla föräldramöten och vi pratade med eleverna redan i våras och tänker fräscha upp det i höst, säger Marie Gustafsson, lärare i årskurs 7-9.

Två system

Eleverna som börjar nian i höst kommer dock att fortsätta med det gamla systemet och den gamla läroplanen. I år gäller den nya läroplanen för resten av eleverna i grundskolan, men det blir bara åttorna som får de nya betygen. Det blir två system att hålla i huvudet för lärare med elever i åttan och nian.

– Det blir lite tudelat i planeringen, men så stora förändringar är det inte, säger Marie Gustafsson.

Bättre överlämning

Nästa läsår ska dock alla elever från sexan till nian ha betyg enligt det nya systemet.

– Förhoppningsvis kan man får en bättre överlämning skolmässigt till årskurs sju, säger Marie Wreeby.

Det är självklart svårt att sätta sig in i ett nytt betygssystem, men lärare i årskurserna 7-9 har ändå en vana i betygsättning, vilket är en fördel.

– Det är många som ska börja sätta betyg nästa läsår i sexan som är helt ovana vid att sätta betyg. Det tror jag är den stora grejen för dem, säger Maria Wreeby.

Ny läroplan

Samtidigt införs en ny läroplan, som lärarna måste kunna. Det kommer att innebära nya arbetssätt och till viss del även nytt innehåll i en del kurser.

– Det som är bra med den är att man först tar upp syftet varför vi läser det här, sedan tar man upp målen vad vi ska uppnå och sedan tittar man på hur vi ska jobba, säger Marie Gustafsson.

De är båda så kallade ”piloter” som har fått extra gnuggning i det nya, och sedan ska de informera sina kolleger. De tycker att utbildningen har varit tillräcklig, men konstaterar också att det självklart kan finnas en osäkerhet inför det nya hos många och att det kommer ta en viss tid innan allting sitter.

– Det är klart att det blir jobb och tar tid. Samtidigt är det positivt. Ungefär som det är jobbigt att flytta, men där det positiva är att man får rensa ut saker och komma till något nytt. Det är lite så med en ny reform också. Man tvingas tänka till varför vi gör det här och hur kan det bli bättre, säger Maria Wreeby.

De nya betygen

Källa: Skolverket

Regler för betyg

Källa: Skolverket

Mer läsning

Annons