Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sköterska stal medicin - får behålla leg

En sjuksköterska som dömts för upprepade stölder av narkotika på sina arbetsplatser får behålla sin yrkeslegitimation.

Annons

Socialstyrelsen har drivit kravet att hon skulle fråntas legitimationen men efter flera turer beslutar kammarrätten att hon får behålla den.

Sköterskan som är i dryga 50-årsåldern och har haft legitimation i cirka 20 år, har vid flera tillfällen ertappats med att ha stulit narkotikaklassade läkemedel för eget bruk hos sina olika arbetsgivare.

Hon dömdes första gången för ett tiotal år sedan, då hon också varit påverkad i tjänsten. Hon dömdes till skyddstillsyn och tre års prövotid. Något år efter prövotiden dömdes hon på nytt för en liknande stöld till skyddstillsyn och fördjupad utredning med fokus på hennes missbruksproblematik.

För två år sedan ertappades hon än en gång med en serie narkotikastölder. Under en tvåveckorsperiod hade hon vid nio tillfällen stulit narkotika från olika arbetsplatser.

Det skedde hos en arbetsgivare i Örebro län. Hon fick lämna sin tjänst och dömdes än en gång till skyddstillsyn med särskild föreskrift att genomgå drogavvänjning. Tingsrätten övervägde fängelse.

Hon genomgår nu ett avvänjningsprogram och har varit drogfri sedan det inleddes.

Socialstyrelsen anser att sköterskan så allvarligt missbrukat det förtroende allmänheten har rätt att hysa för en legitimerad yrkesutövare att hennes legitimation ska återkallas.

Förra hösten togs ärendet upp i HSAN, som ansåg att sköterskan skulle få behålla sin legitimation men med en prövotid på tre år. Motivet var att hon genomgått en avsevärd förbättring och stod under professionell behandling.

Socialstyrelsen gick vidare till förvaltningsrätten, som såg allvarligare på hennes brott och i våras beslutade att legitimationen skulle återkallas.

Sköterskan överklagade till kammarrätten, som återigen ändrar domen. Visserligen är hennes brott allvarliga, menar rätten, som dock anser att sköterskan så tydligt tagit itu med sitt missbruk och nu har en så stabil situation att det finns skäl att inte återkalla legitimationen. I dag är hon inte ”uppenbart olämplig” att utöva yrket som sjuksköterska, anser kammarrätten.

Mer läsning

Annons