Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skyltat och klart för jubileum

Nästa år fyller Bergs-lagsleden 30 år. Målet är att vandringsleden genom Örebro län då ska vara Sveriges bästa låglandsled.

Annons
Veteraner på leden. Både Enar Samuelsson från OK Djerf i Karlskoga och Gösta Ahremalm, Svenska turistföreningen, har varit med länge längs leden. Gösta är äldst, 86 år ung.

– Vi är medvetna om att vi sticker fram hakan, men Bergslagsleden räknas redan som en av Sveriges främsta leder, säger Kjell-Ove Nordström, regionförbundets utvecklingsledare för natur- och friluftsliv.

Han berättar att man höjt ribban ytterligare för att leden ska bli tillgänglig för så många som möjligt.

Under två år har det pågått ett omfattande arbete för att uppgradera de 17 etapperna på totalt 28 mil.

– Vandrarna möter nu nya eldstäder, renoverade vindskydd, stora vedförråd och nya fräscha toaletter vid varje rastplats. Dessutom har varje etappmål fått nya uppdaterade informationstavlor, fortsätter Kjell-Ove Nordström samtidigt som regionrådet Irén Lejegren (S) inviger den nyrustade leden.

Scenen är Garphyttans nationalpark och regndropparna hän-ger i luften. Men det hindrar inte de aktiva medlemmarna i några av de 17 ideella skötselföreningarna att sluta upp. – Tillsammans med personal från Skogsstyrelsen har de gjort ett jättejobb under den här perioden. Våra 17 skötselföreningar ansvarar för en etapp var. Ofta rör det sig om en orienteringsklubb eller någon annan natur- eller friluftsförening, säger Kjell-Ove Nordström.

Vad krävs för att bli bäst?

– Den nyrustade leden är en bit på väg. Men vi måste öka tillgängligheten. Nu ska vi jobba med kommunikationer, boende och nya grupper, svarar Kjell-Ove Nordström.

– Vi ska inte exploatera Bergs-lagsleden, men en viktig del i det fortsätta arbetet blir att stödja och få fram fler duktiga entreprenörer efter leden, fortsätter han och nämner bland andra Mats Andersson som driver utbildnings- och upplevelseföretaget Outdoor Experience i Stenbäcken.

Fler och bättre övernattningsmöjligheter behövs, både små stugor och bed-and-breakfast. Kanske också någon servering samt uthyrning av cyklar, kanoter och fiskeutrustning.

Hur många går leden varje år?

– Det går inte att svara på, trots att vi har räkneverk som vi flyttar mellan etapperna. Men vi vet att många är inne på nätet och hämtar etappblad på tyska, engelska och svenska

Men smakar det, så kostar det. Hittills har regionförbundet lagt ned 1,2 miljoner kronor under sex år på upprustningen.

– Men det innebär samtidigt att kostnaderna för underhållet minskar de närmaste åren, säger Kjell-Ove Nordström.

En förebild. Det behövs fler entreprenörer längs Bergslagsleden. Mats Andersson i Stenbäcken är en av dem som redan finns.

Mer läsning

Annons