Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Slog handikappad man- nu får han sänkt straff

En 24-årig örebroare har fått sitt fängelsestraff sänkt från tre till två år av Göta hovrätt.
Det fanns för många frågetecken kring den misshandel han var inblandad i.

Annons

24-åringen dömdes av tingsrätten till tre års fängelse för en rad olika brott, bland annat rån. Allvarligast var dock den grova misshandel av en äldre handikappad man i Sydnärke som han var åtalad för.

Mannen fick tillbringa elva dagar på sjukhus efter att ha blivit slagen och sparkad.

Men hovrätten anser det inte utrett att det är just 24-åringen som är skyldig till misshandeln. I lägenheten fanns även en bekant till 24-åringen, vars vittnesmål fällde honom.

Den andre mannen var själv misstänkt för brottet till en början, och enligt hovrätten har han försökt tona ned sin roll i misshandeln.

24-åringen hävdade å sin sida att han bara utdelade ett slag mot den gamle mannen, och det var i syfte att avväpna honom. Han erkände dessutom att han stulit en dator och ett svärd när de lämnade lägenheten.

Men han menade att hans bekant stod för huvuddelen av den grova misshandeln.

Den tekniska bevisningen styrker 24-åringens version. Om han hade misshandlat den gamle på det sätt som den bekante hävdade borde hans kläder ha varit nedblodade. Det var de inte.

Att den misshandlade mannen först i ett senare skede pekat ut 24-åringen som den skyldige spelade också roll. Vid de första sju polisförhören var den gamle mycket osäker på vem den skyldige kunde vara.

24-åringen döms nu enbart för slaget som han erkänt, och det brottet bedöms som misshandel av normalgraden. Han får sitt straff sänkt till från tre till två års fängelse. Däremot står tingsrättens dom fast när det gäller de andra brotten.

Mer läsning

Annons