Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Smittskyddsläkaren om fästingsäsongen: "Rekommenderar alla i riskzonen att vaccinera sig nu"

Med värmen kommer småkrypen igång och däribland fästingarna. Region Örebro län går nu ut med en rekommendation att det är dags för alla som befinner sig i riskzonen att drabbas av TBE att vaccinera sig.

Annons

Fästingarna kan sprida virus som i sin tur orsakar hjärninflammation, TBE. Vaccin kan förebygga infektionen och Region Örebro län skriver nu i ett pressmeddelande att det är dags att fylla på eller påbörja behandlingen för att få fullt skydd inför säsongen.

"Som smittskyddsläkare rekommenderar jag att alla personer som är i riskzonen för att drabbas av TBE vaccinerar sig. Genom att vaccinera sig förebygger man risken för att bli smittad och att drabbas av det allvarliga tillstånd som hjärninflammation kan innebära", säger Gunlög Rasmussen, smittskyddsläkare Region Örebro län, i pressmeddelandet.

Förra året diagnosticerades 5 personer med TBE sannolikt smittade i länet. Sett till hela landet anmäldes förra året fler fall av TBE än något år tidigare. Flest smittade fall var från Stockholms, Södermanlands, Uppsala och Västra Götalands län.

I Örebro län rekommenderas vaccinet till följande grupper:

• Personer som vistas mycket i skog och mark

• Personer som brukar få många fästingbett

• Personer som har sommarboende i riskområden i andra län

• Resenärer som vistas mycket i skog och mark på Åland, i Baltikum eller riskområden i Central- och Östeuropa.

Gunlög Rasmussen, smittskyddsläkare i Region Örebro län.

Mer läsning

Annons