Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snabbare väg till åklagaren

Ett nytt elektroniskt utredningssystem införs snart inom polisen i Örebro län. Poliser ute på plats gör en kort utredning som skickas elektroniskt till polishuset och sedan snabbt vidare till åklagaren.

Annons

Avsikten med det nya sättet att jobba är att minska utredningstiden och öka genomströmningen i hela rättsapparaten. I en första omgång beräknas systemet ta hand om hälften av alla ärenden polisen årligen skickar till åklagare.

–  Det handlar om utredningar vid en enklare typ av brott. Metoden kommer att spara tid och resurser, säger Örebropolisens informationschef Torbjörn Carlson.Poliserna ute på fältet får också större möjlighet till registerkontroller utan att behöva begära den hjälpen. Ett exempel då systemet ska användas är snatterier och butiksstölder, vissa trafikbrott och brott mot alkohollagen.

Polispatrullen kan snabbt ta fram fakta, göra noteringar från förhör, prata med vittnen och anteckna annat av värde för utredningen.

När all information lagts in skickas den elektroniskt till en utredningsledare som överför till ansvarig åklagare.

Metoden har arbetats fram med hjälp av poliser från fem polismyndigheter i landet. Den har sedan utvärderats av poliser i yttre tjänst i Stockholm och Östergötland. Systemet anses nu moget att börja införas.

– Arbetet förväntas på många sätt bli effektivare. Det blir inte lika många moment och återkopplingar som i det gamla sättet att utreda den här typen av brottslighet, säger Torbjörn Carlson.

Ambitionen från Rikspolisstyrelsen är också att polisen ska få mera tid till arbete mot mängdbrott och mot grövre brottslighet. Något även Polisfacket uttryckt önskemål om. En avsikt är också att poliser i yttre tjänst blir mera synliga bland allmänheten istället för att göra de inledande delarna av utredningsarbetet inne i polishuset.

I starten används metoden för ett begränsat antal brott. På sikt är tanken att den ska kunna användas också vid grövre brott, men då med mera utredningsarbete innan materialet skickas vidare till åklagare.

Mer läsning

Annons