Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snart försvinner landstinget

I dag finns landsting och regionförbund. Vid nästa årsskifte försvinner båda organisationerna och ersätts av Region Örebro län. Det godkände riksdagen på onsdagen.

Annons

Så när befolkningen i Örebro län går till valurnorna i september kommer man inte att välja ett nytt landstingsfullmäktige. Man kommer i stället att välja ett regionfullmäktige.

Det innebär att de direktvalda politikerna på länsnivå får att bredare ansvar jämfört med i dag. De kommer att besluta om regional samhällsplanering, hälso- och sjukvård, tandvård, klinisk forskning, infrastruktur, kollektivtrafik, energi och klimat, innovationerna och entreprenörskap, turism, kultur, mm.

De ledande politikerna jublar över beslutet.

– Ett historiskt beslut för Örebro län, säger Marie-Louise Forsberg-Fransson (S), landstingsstyrelsens ordförande. Regionbildning ger oss bättre förutsättningar att arbeta med utvecklings- och tillväxtfrågor för hela regionen.

– Det är positivt att vi nu får ett klart besked från riksdag och regering. säger Ola Karlsson (M), landstingsstyrelsens 2:e vice ordförande. Nu kan vi med full kraft samordna landstinget och regionförbundet till en tydligare och mera slagkraftig organisation. 

Mer läsning

Annons