Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snart smäller det!

Reglerna för att få smälla av nyårsraketer ändras lite då och då inom kommunerna. Och det var bara så sent som förra året som Örebro kommun ändrade sina regler. - Vad gäller egentligen i din kommun?

Annons

I Degerfors kommun smälls det endast på Stora Valla idrottsplats om du inte har sökt tillstånd att använda fyrverkerier på annan allmän plats. Och på Degerfors offentliga platser kommer det vara lugnt förutom på idrottsplatsen eftersom ingen har sökt tillstånd. Men om du flyttar ett par kilometer till Lekeberg kommun kan du fyra av bäst du vill på allmän plats så länge du håller dig till ordningslagen.

Varför är reglerna olika för de olika kommunerna?- Det är upp till kommunerna vilka regler som ska gälla för offentliga platser, säger Christer Hjärtmyr på tillståndsenheten på polisen i Örebro län.

Vad gäller på platser som en egens tomt? - Där kan inte de lokala föreskrifterna göra intrång så där är det ordningslagen som gäller.

Så på ens privata egendom kan man fyra av raketer som man vill?– Det kan vara lite vanskligt om det är en risk för skada på annans egendom eller person.

Men om det inte utgör någon risk?- Då ska det vara väldans mycket till om man ska råka ut för att skapa stor olägenhet för någon på nyårsafton.

För mer information om vad som gäller i din kommun, besök polisens hemsida.

Mer läsning

Annons