Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snömögel ställer till det för länets bönder

Spannmålsodlarna i länet tvingas så om stora arealer under våren. Orsaken är att stor del av höstsådden tagit stryk av snömögel.

Annons

Det kan handla om hundratusentals kronor för större spannmålsodlare. Och det finns inga försäkringar som täcker förlusterna.

– Odlarna får i princip harva upp det gamla och så i nytt, säger Håkan Rohdén, ordförande för LRF i Örebro län.

– Många odlare är jättebekymrade. En lantbrukare som jag talade med berättade att 3/4 av hans höstvete vara borta.

Det ekonomiska läget är redan pressat. De senaste åren har spannmålspriserna sjunkit som en sten. Nu måste odlarna köpa in nytt utsäde.

Mer lönsamt– Dessutom är höstsådden mer lönsam än vårsådden, tack vare bättre kvalitet och därmed högre priser, förklarar Håkan Rohdén,

– För några veckor sedan trodde vi att höstsådden klarat sig bra. Men när många inventerat sina fält visar det sig att de måste så om eller komplettera. Det kan röra sig om mellan 500 och 1 000 kronor per hektar, förutom allt extraarbete.

Lite bättreDen som plöjde och sådde på det konventionella sättet i höstas har klarat sig generellt lite bättre än de som valde så kallad direktsådd.

– Ja, vid direktsådd, där man i princip bara river upp den gamla stubben och sår nytt, sparar du både tid och miljö. Men den typen av höstsådd har varit katastrofal i år, hävdar Rohdén.

– Växtresterna som blev kvar har gynnat snömögeln, förklarar han.

Är vårbruket försenat i vårt län?– Kanske något senare, men skarven april-maj är en tämligen normal såtid för de flesta, svarar Håkan Rohdén som nu vill ha varma nätter och varma dagar så att jorden värms upp.

– Sedan kan det få komma fukt, om vi får önska.

Mer läsning

Annons