Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snön – en arbetsmiljöfråga

Snön vräker ner. Arbetsmiljön för brevbärare och tidningsbud försämras under ”riktiga vintrar”. Frågan är om Posten och NA kan vägra att dela ut post och tidningar om en villaägare inte har skottat?

Annons
Insnöad. Så här kan det se ut på vintermorgnarna när Prolog ska dela ut sina tidningar. BILD: ARNE NYMAN

– Svaret är nej. Vi kan inte kräva att folk skottar si och så många meter, bara vädja om att de hjälper brevbärarna så gott det går, svarar Lennart Carlsson, ansvarig för infrastrukturfrågor på Posten Meddelande Produktion.

Och tonen är densamma hos Prolog tidningsdistribution, som bland annat delar ut NA i länet.

– Vi vädjar också till folk att de ska hjälpa budet att göra ett bra jobb på natten så att alla prenumeranter får sin tidning i tid och blir nöjda, säger regionchef Jeanette Larsson.

Hennes medarbetare möts på natten och morgontimmarna när det snöar som värst av oplogade gator och vägar.

– Men dagen därpå är vägen fram till brevlådorna ofta skottad. Många är jätteduktiga, men visst kan det bli bättre på sina håll. En del är nonchalanta med skottningen eller ställer bilen i vägen för tidningsbuden, säger Jeanette Larsson.

– Buden kan förstås gå ur bilen och stoppa ned tidningen i lådan. Men många billinjer har 300 brevlådor eller fler och då tar det tid. Samtidigt är det en arbetsmiljöfråga, fortsätter hon.

När Posten kommer senare på dagen har snösvängen varit på plats och plogat upp stora vallar mot villatomter och brevlådor.

– Vi säger att vi ska nå lådan från våra arbetsfordon. Det handlar framförallt om bra service och våra medarbetares arbetsmiljö, säger Postens regionchef Göte Svensson.

– Om villaägarna inte har skottat på en eller ett par dagar lägger vi antingen en lapp i brevlådan eller tar muntlig kontakt med kunden och förklarar varför det är viktigt att våra fordon kommer fram, fortsätter han.

Hur ser det ut i Örebro med omnejd?

– Många sköter det väldigt bra, men det blir förstås stora vallar en sådan här vinter när kommunen är ute och plogar. Men det är sällan så illa så att vi vägrat dela ut posten, svarar Göte Svensson.

I Västsverige uppmanade Posten fastighetsägarna att skotta tre respektive två meter framför och bakom brevlådan, så att brevbäraren kunde köra fram till lådan, lämna posten utan att kliva ur och sedan köra ut på gatan igen utan att backa. Om inte delades posten inte ut.

– Det finns inga regelverk för sådana här situationer. Naturligtvis måste vi komma fram till brevlådorna, men det viktigaste är att vi har en dialog med kunden. I stället för att lägga lappar i lådan kan man ta en eftermiddag och prata med folk. Det ger alltid bättre effekt än skrivna lappar, säger Lennart Carlsson.

Mer läsning

Annons