Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sofia Larsen (C) blevsolklar kryssfavorit

Sofia Larsen (C) fick störst andel personkryss i länets riksdagsval, men till ingen nytta då C miste sitt enda mandat.
Däremot tog Lars-Axel Nordell (KD) en riksdagsplats i konkurrens med Ola Ström tack vare personkryss.

Annons

För att personkryss ska spela någon roll måste en kandidat få minst 8 procent av partiets röster i en valkrets. Bara i Nordells fall har personkryssen spelat roll.

Tre kandidater når upp till 8-procentsgränsen:

Sofia Larsen (C) 18,1 procent, som trots det mister sin riksdagsplats.

Lars-Axel-Nordell (KD) med 10,6 procent vilket ger honom KD:s riksdagsplats i konkurrens med Ola Ström som var förstanamn på partiets andra lista. Ström fick 5,3 procent kryss.

Johan Pehrson (FP) fick 10,7 procent kryss, men stod redan på listans första plats.

23 procent av väljarna i länet kryssade en kandidat till riksdagen (25 procent i riket).

Lika stora bidrag

Lars-Axel Nordell och Ola Ström har fått lika stort ekonomiskt bidrag från partiet för sitt kampanjandet, men Nordell vill inte avslöja beloppet. Han har satsat ungefär lika mycket ur egen ficka plus många frivilliga kampanjmedarbetare.

– Under mandatperioden har jag hållit mejlkontakt med 800–900 personer, säger han. Det har varit ett viktigt inslag. Jag har deltagit flitigt i den lokala debatten, varit med på nya medier.

– Under valrörelsen har jag haft en valbuss med min bild, valaffischerna har synts bra och så har jag hyrt i sex trehjuliga golfbilar som använts för att åka runt i stan och i bostadsområden. Ett nytt grepp som jag tror givit resultat.

Vänsterpartiets Mussie Ephrem på listans andra plats utmanade förstnamnet Mia Sydow Mölleby. Ephrem fick flest kryss 6,4 procent vilket inte var tillräckligt för att peta ner Sydow Mölleby. Hon kryssades av 4,9 procent.

Fler kryss hjälpte inte

Inte heller lyckades Gabriella Blomgren (MP) vända på turordningen. Hon fick visserligen fler kryss än förstanamnet Jonas Eriksson, 4,9 resp 3,9, men det påverkar inte rangordningen.

Ingen av S-kandidaterna var i närheten av 8 procent. Förstanamnet Matilda Ernkrans fick 5,0 procent kryss, Eva-Lena Jansson 2,4 procent och Alaa Idris 1,7, vilket inte räckte för att föra in henne i riksdagen.

Störst andel kryss gav väljarna i Örebro län SD:s Jimmie Åkesson med 21 procent medan partiets länskandidat Julia Kronlid bara fick 3,4 procent.

Mer läsning

Annons