Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sören Olsson ironiserar över onödig blankett

(Uppdaterad) Författaren Sören Olsson går ut med ett öppet brev till Försäkringskassan. På sin blogg pekar han på det absurda i ett varje år söka ny aktivitetsersättning för sin son som har Downs syndrom.

Annons
Sören Olsson.

– Det är en sak om man har brutit ett ben men Downs syndrom lär inte växa bort, säger han.

Blogginlägget som Sören Olsson skrev i måndags har delats stort på twitter och facebook. Flera har också hört av sig direkt till barnboksförfattaren.

– Det är många som är i en liknande situation. En cp-skadad man berättar att han måste söka om vissa ersättningar varje år, men man blir ju inte av med en cp-skada från ett år till ett annat.

Sören Olsson har flera gånger tidigare skrivit om blankettsystemet som han tycker tar en massa onödig tid och som känns allt mer frustrerande att hålla på med.

– Den här modellen måste vara tidskrävande även för Försäkringskassan och det finns en stelbenthet i det som är märklig. Systemet är förlegat och föråldrat, menar Sören Olsson.

Hur borde det vara i stället ?

– De ersättningar personen har borde förlängas automatiskt år från år. Det är först när något konkret händer, som att personen går i pension eller avlider, som det kan ändras. Det här är en byråkratiskt gång som är så onödig för alla parter.

Försäkringskassan uppger att alla som har aktivitetsersättning måste söka om vart tredje år.

- Så ser regelverket ut, det gäller alla. Vi kan bara bevilja aktivitetsstöd för tre år i taget, säger Anneli Moilanen, chef för Försäkringskassan i Örebro.

Försäkringskassan själva kan inte ändra regelverket utan det är ett politiskt beslut.

Läs Sören Olssons blogginlägg här!

Mer läsning

Annons