Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sov en timma extra

I natt gjorde vintern entré. Klockan 03.00 är det dags att vrida tillbaka tiden en timme. I Edwalls urbutik  började man ställa om klockorna redan i början av veckan.

Annons

Några hundra armbandsur. Det tar sin tid. Väckarklockorna bryr hon sig inte om. Deras larm demonstreras så ofta att det inte är någon egentlig idé.

Karolina Edwall och de andra i butiken började i måndags med att vrida tillbaka visarna till vintertid, eller normaltid, som det heter.

– Det tar lite tid. Så fort vi har tid över passar vi på. De analoga går fortare än de digitala. För vissa digitala krävs det att vi plockar fram bruksanvisningen, säger Karolina.

Hon gör det mest för att det ska se snyggare ut om klockorna i butiken visar rätt. Men också för att underlätta i julhandeln.

– Det går snabbare att slå in paketen om man slipper ställa om klockorna samtidigt, säger hon.

Det stora skylturet utanför behöver de dock inte längre bry sig om. Nu förtiden ställer det om sig automatiskt med hjälp av ett atomur i Tyskland som skickar ut signaler. Före det åkte ägarna till butiken tidigt på morgonen och ändrade tiden.

– En gång, det var väl på 80-talet, var jag på fest på stan. Klockan var tre och det var dags att ställa om den. Så jag klättrade upp på stegen och gjorde det under jubel och applåder. Det var mycket folk på stan så det samlades några och tittade, minns Mårten Edwall, som är en av butiksägarna.

Mer läsning

Annons