Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Speciella regler för unga

Det finns speciella regler för hur ungdomar under 18 år ska behandlas i häktet.
– Vi tar särskild hänsyn till den här gruppen, säger häkteschefen Sören Englund.

Annons

Den gemensamma avdelningen på häktet i Örebro rymmer 20 intagna. Avdelningen är i sin tur uppdelad på grupper om fem personer. Grupperna äter, tränar, promenerar med mera tillsammans.

Unga brottslingar kommer dock sällan i kontakt med de värsta brottsling-arna, även om de har lov att umgås med andra intagna.

– Ungdomarna placeras sällan eller aldrig till-sammans med grovt kriminella, säger Sören Englund.

Hitta lämplig personI stället försöker man hitta en lämplig person för den unge att sitta tillsammans med. Det kan till exempel vara någon som är i samma ålder eller någon äldre som inte är yrkeskriminell.

Ibland kan den unge tillbringa tiden i häktet helt ensam. Men det kan aldrig ske mot den personens vilja om han har tillstånd att träffa andra.

– Man ska också komma ihåg att de sitter hos oss en kort tid. De sociala myndigheterna försöker snabbt att hitta en plats på ett ungdomshem åt dem.

På häktet finns även två ungdomskontaktmän som har ett särskilt ansvar för de här personerna.

Fortfarande barnDet är betydligt mer vanligt att 17–18-åringar häktas jämfört med dem som är ett par år yngre.

– Det är sällsynt med 15–16-åringar, säger Englund. I viss mån är det ju barn det handlar om och egentligen ska de inte sitta här. Men ibland behövs förstås tvångsåtgärder, och då får vi försöka göra det så bra som möjligt för den intagne.

Mer läsning

Annons