Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spelberoende tvingasbetala tillbaka 400 000

En man som dömts för grova bedrägerier säger att hans spelberoende var orsaken. Örebro tingsrätt dömer honom för att ha lurat till sig närmare 400 000 kronor med hjälp av arbetsgivarens kontokort.

Annons

Han döms till villkorlig dom och 100 dagsböter samt nära 400 000 kronor i skadestånd. Skadeståndet ska betalas till kreditkortsföretaget.

Vid rättegången berättade den åtalade att han under en utlandsresa började spela allt mer.

Han hade med sig 14 000 kronor som spelades bort under en dag. När pengarna var slut funderade han på möjligheterna att skaffa mera. Han ringde då ett telefonnummer som fanns på baksidan av hans företagskort.

För kontoföretagets representant uppgav han att mera pengar behövdes för inköp av varuprover. Kreditgränsen ska ha höjts flera gånger under utlandsresan och mannen berättade att han spelade intensivt.

Vid rättegången förklarade han också att han aldrig tidigare spelat bort andras pengar. Att han nu fortsatte berodde enligt honom själv också på att han ville försöka vinna tillbaka det han förlorat.

Han säger att han en tid efter utlandsresan kontaktade arbetsgivaren eftersom han kände att han var tvungen att göra så. Han blev senare avskedad.

Örebro tingsrätt konstaterar att det rör sig om grovt bedrägeri och att alla delar av åtalet är styrkt. Domstolen ser ingen anledning att jämka skadeståndet.

Han hade själv begärt att skadeståndet skulle halveras. Hans motivering till en halvering var att kontokortsföretaget, som beviljade flera höjningar av krediten, bidrog till situationen.

Mer läsning

Annons