Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stark arbetsmarknadsprognos i länet – här är branscherna där framtidstron är störst

Arbetsförmedlingen ser att sysselsättningen har ökat rejält i Örebro län under 2017. Fram till slutet av 2018 beräknas den öka med 4 200 personer i länet.
– Det är en väldigt bra arbetsmarknad i Sverige, men också i Örebro län, säger Maria Håkansson, arbetsmarknadsanalytiker.

Annons
Maria Håkansson, arbetsmarknadsanalytiker på Arbetsförmedlingen. Foto: TT/Oskar Schriever-Abeln

Under onsdagen släppte Arbetsförmedlingen en prognos över arbetsmarknaden i Örebro län. Den visar att den högkonjunktur som råder i Sverige även visar sig tydlig i länet.

– Vi ser att arbetslösheten minskar i länet. Den kommer också att minska under 2018, men kanske inte riktigt lika mycket som man hade förväntat sig i den här stora sysselsättningsökningen, säger hon och fortsätter:

– Vi har ju haft ett stort inflöde under drygt två år av många nyanlända och de har kommit till arbetsförmedlingen. Det tar oftast lite längre tid för dem att komma ut på den svenska arbetsmarknaden med de krav som finns.

Framtidstron är som störst inom tjänstesektorn med hotell- och restaurang, service, information och kommunikation och transport.

– Det handlar om att vi är inne i en god ekonomi, vi konsumenter efterfrågar sådana tjänster, säger Maria Håkansson.

Arbetsförmedlingen ser också att marknaden kommer att växa i välfärdssektorn – inom vård och utbildning. Byggbranschen har också ökat, även om den inte kommer att öka lika mycket framöver på grund av brist på byggarbetare.

– Vi ser också tillväxt inom industrin, där det har varit trögt under några år, säger Maria Håkansson.

Inom jord- och skogsbruk är framtidstron däremot lite försiktigare. Ingen tror på minskningar, men det är samtidigt väldigt få som tror på ökningar.

Under 2018 bedöms sysselsättningen öka med 1 700 personer och arbetslösheten minska till 7,4 procent i Örebro länet.

Maria Håkansson.

Mer läsning

Annons