Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stjärtand och tofsvipa – riktiga pulshöjare

En stjärtand minsann! Efter fyra timmars fågelskådande prickar det rutinerade gänget fågelskådare vid Kvismaren av den 69:e arten för dagen. Därmed tar man ledningen i Närke i Fågeltornskampen, som avgörs denna dag.

Annons
Fågelräknartävling.

De första entusiasterna fattade posto klockan fem denna magiska vårmorgon då häggen börjat sprida sin förföriska doft över landskapet. Kvismarens våtmarker skriker av liv.

Flygande varelser

Här gäller det att identifiera de flygande varelserna. Det är kamp. Finnkamp. Denna majmorgon har ornitologer i Sverige och Finland gett sig ut i markerna för att observera fåglar. Flest arter vinner. En tävling för att stimulera intresset för ornitologi.

I Närke drog fågelskådare ut till sex torn, Lötenplattformen och Rysjötornet vid Kvismaren, Rosenbergsstugen vid Oset och fågeltornen vid Vibysjön, Västkärr och Björka Lertag i Kumla. Ronnie Lindqvist håller koll på ställningen, får in rapporter från de andra tornen per SMS.

”64 arter hittills och 45 homo sapiens”, meddelas från Rosenbergsstugan.

– Då leder vi, konstaterar Ronnie Lindqvist. På den här platsen borde vi vinna. En normal majdag bör man se uppemot 100 arter här. Men det dröjde innan vi såg bofinken i dag. De observationer som hittills höjt pulsen mest är dvärgmås och svarttärna.

Vingburna livet

För Ronnie Lindqvist började fågelintresset i 10-årsåldern och han är nu en bit upp i medelåldern. En bekant till familjen tog med sig unge Ronnie ut i naturen och började berätta om det vingburna livet.

– Han förklarade att den fanns olika fågelarter. Det blev en aha-upplevelse och intresset väcktes från första stund, säger Ronnie Lindqvist.

– Vad det är som fascinerar? Det finns lika många svar som fågelskådare. Men för mig handlar det delvis om igenkännandets glädje. Jaktinstinkten finns också där, att hitta någon ovanlig art. Men vi sätter kryss i ett protokoll i stället för att skjuta. Och så är ju fåglar så vackra.

Tornet Lötenplattformen är en genuint manlig bastion denna morgon. Men några hundra meter längre bort, i Rysjötornet, hittar vi både kvinnor och ungdomar, eller subadulter som de kallas inom skrået.

Noterar på papper

12-åriga Karin Bro-Ny-gårdhs är ute på sin första organiserade fågelskådning. Men intresse för fåglar har hon haft länge. Hon sitter ibland med papper och penna hemma och noterar vilka fåglar hon ser.

– Det är kul. Jag har sett stjärtand, trana, brushane i dag och några till, sammanlagt 18 arter.

Ann-Margret Elmroth leder några ungdomsgrupper och gläds åt att tjejerna börja hitta till fågelskådandet.

– De kommer mer och mer och är ju så ambitiösa.

– Många ungdomar stannar ett par år i föreningen. Det viktiga är att de lägger en grund som de kan återuppta senare i livet, som pensionärer om inte förr. Förmågan att iaktta och lyssna, koncentera sig, är viktiga lärdomar för unga människor.

Felbedömning

På Lötenplattformen blir det plötsligt aktivitet. En misstänkt tornfalk har siktats och det rutinerade gänget hastar till baksidan av tornet med sina kikare. Efter en stund kommer de slokörade tillbaka. Falskt alarm.

– Jag tror inte vi berättar vad det var, säger Ulf Jorner med ett förläget leende.

Men NA kan avslöja pinsamheten. Det var en korp.

Mer läsning

Annons