Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stor ökning av hjärtstartare – men ändå inte tillräckligt

Varje år drabbas 10 000 svenskar av plötsligt hjärtstopp men bara 500 överlever. Med hjälp av hjärtstartare kan många liv räddas. I Örebro län har antalet hjärtstartare ökat med 56 stycken på bara ett år.

Annons

Sedan förra året har antalet registrerade hjärtstartare i Örebro län har ökat från 16 till 72 men det behövs fler.

– Hjärtstartare och hjärt-lungräddning är det enda sättet att rädda den som drabbas av plötsligt hjärtstopp. Alla bör veta var närmaste hjärtstartare finns, så att man snabbt kan hjälpa den som drabbats, säger Staffan Josephson, generalsekretare för Hjärt-Lungfonden.

Sammanställning av hjärtstartareGenom att gå in på eniro.se och klicka på kartor och hjärtstartare visas sammanställningen av de hjärtstartare som är registrerade. I Örebro kommun finns 36 stycken.

- Om det finns en hjärtstartare i din sporthall, på ditt bibliotek eller på din arbetsplats som inte är anmäld se till att den blir inrapporterad till registret. Det kan rädda liv, säger Staffan Josephson.

Vill rädda 1200 liv per årVarje år drabbas 10 000 svenskar av plötsligt hjärtstopp men bara 500 överlever. Under den här månaden samlar Hjärt-Lungfonden in pengar till forskning kring hjärtstopp och inköp av hjärtstartare. Målet är att inom en tio år kunna rädda 1200 liv varje år.

Mer läsning

Annons