Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stor ökning av villainbrott

Villa- och radhusinbrotten i Örebro län har ökat med 25 procent sedan förra året.

Annons

- I början av sommaren var det mycket inbrott i Vivalla, men där har det lugnat ner sig. Nu är det en spridning över hela Örebro, säger Mats Nylén som är polisens presstalesman.

98 villa- och radhusinbrott i årEnligt statistik från polismyndigheten visar det sig att bostadsinbrotten (lägenhet, villa och radhus) har minskat i länet. Det är 12 färre i år om man jämför med samma period 2010. Perioden sträcker sig mellan januari och 17 augusti. När det gäller lägenhetsinbrotten i år har de minskat från 108 till 80. Däremot har villa- och radhusinbrotten ökat med drygt 25 procent under ett års tid. Antalet är nu uppe i 98 stycken.

- Polisen prioriterar bland annat att minska inbrott men det är inte lättjobbat. Inbrotten går fort att genomföra. Även om man har larm hinner ofta tjuven försvinna innan polisen kommer, säger Mats Nylén.

Brott på måfåEnligt Mats Nylén tar tjuven med sig kontanter och föremål som de lätt kan bära med sig. I storstäderna är det oftast ligor från utlandet som begår brotten och lastar stöldgodsen i containers.

– I Örebro län begår tjuvarna brott på måfå. Stöldgodsen säljs och pengarna används oftast till missbruk. Många är giriga och vill göra en bra affär. En del köpare blir lurade medan andra vet att det är stöldgods, säger Mats Nylén.

Mats Nylén påpekar att det är viktigt att förebygga brotten.

– Man ska låsa om sig, undvika att ha fönstren öppna nattetid, ta kontakt med grannar och ifrågasätta det man ser.

Mer läsning

Annons