Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Större delen av dygnet i mörker

Artikel 0 av 300
Väderskolan
Visa alla artiklar

Annons

Många i Norden är intresserade av att veta när solen går upp och när den går ned. Hur mycket kortare kommer dagen att vara om en månad och hur lång är årets längsta natt. Nu har vi höstdagjämning, då är dag och natt lika lång men härefter så blir nätterna längre än dagarna. Luleås längsta nätter är 21 timmar och 6 minuter långa.

Motsvarande för Lund är 17 timmar och 4 minuter. Det blir ofta missförstånd kring att dagen ska bli kortare efter vintersolståndet och tvärtom efter sommarsolståndet. Vintersolståndet i år inträffar 22 december. De flesta förväntar sig att bytet sker precis på datumet men så enkelt är det inte. I Lund t.ex. så är det hela 6 dygn i följd som nätterna är lika långa, från den 19 till den 24 december. I Lund passerar man alltså vintersolståndet utan att dagen blivit längre, eller natten kortare. Den 25 till den 28 går solen fortfarande upp samma tid (8.39) som dagen innan men då solen går ned 1-3 minuter senare så blir dagarna längre. Nu kommer det kluriga.

Den 29 går solen upp en minut senare än dagen innan, vilket skulle förkorta dagen med en minut om inte solen också gick ner en minut senare, daglängden oförändrad. Det är först när vi passerat den 30 som dagarna blir varaktigt längre. Solen går upp lite tidigare, och ned lite senare för varje dygn.

Alla artiklar i
Väderskolan

Vädret: På väg mot 20 grader

På SMHI prognoserar man friskt.

Fyra meter höga snövallar

SMHI:s väderkrönika.

Annons