Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stort hopp för misshandlat barn

Den ettåriga flickan har alla chanser att få leva ett gott liv. Det säger kuratorn Lovisa Bonerfält.
– Vår kropp är helt fenomenal på att hantera de mest hemska saker, förklarar hon.

Annons
’’ Barn som har växt upp under svåra förhållanden har inte haft någon att lita på. Därför måste de veta att ett ja är ett ja och ett nej ett nej. Lovisa Bonerfält, kurator

I dag kommer domen mot den 22-årige man som misstänks för att grovt ha misshandlat en ettårig flicka. Det har gått över tre månader sedan ettåringen omhändertogs men hon lider fortfarande av sviterna.

Hon vågar inte duscha, är rädd för beröring och det är omöjligt att läkarundersöka henne. Det är heller inte säkert att ettåringen kommer att kunna gå helt obehindrat i framtiden.

Men trots allt – flickan har alla möjligheter att leva ett bra liv i framtiden, menar Lovisa Bonerfält, kurator på USÖ:s avdelning för barn- och ungdomspsykiatri.

– Det finns absolut hopp för henne. Får du rätt behandling och stöd kan du kan gå genom livet med en slags känslighet efter det som hänt, men det behöver inte störa och du kan leva det liv du önskar.

Men många bär med sig den här känsligheten?

– Ja, och du bör veta varför du blir orolig när någon höjer rösten eller varför du har svårt att klara stress, för att ta några exempel.

Hon har flera års erfarenhet av att hjälpa traumatiserade barn och har sett många bli hela individer igen.

– Det är det som är så häftigt med mitt jobb. Jag vet att det finns sätt att hjälpa.

Flickan lever i dag i ett familjehem, men vad som ska hända med henne i framtiden kan ingen säga.

Vad krävs för att hon ska kunna få ett bra liv?

– Att hon får leva i en relation som ger värme, trygghet, förutsägbarhet, acceptans, förståelse och förlåtelse. Det är grunden, inte bara för den här flickan utan för alla barn, säger Lovisa Bonerfält.

Det handlar med andra ord om kärlek?

– Det kan man säga även om jag inte brukar använda det ordet. Men om man bryter ned de här sakerna så är det ju kärlek det handlar om.

Behöver den här flickan extra mycket av något?

– Ja, förutsägbarhet. Barn som har växt upp under svåra förhållanden har inte haft någon att lita på. Därför måste de veta att ett ja är ett ja och ett nej ett nej, säger Lovisa Bonerfält.

Det hänger inte bara på miljö och behandling för att traumatiserade barn ska kunna må bra igen. En stor del handlar om de personliga egenskaper som barnen föds med. Optimism, självkänsla, humor, kreativitet och självständighet är karaktärsdrag som pekats ut som extra viktiga.

– Det gäller också att inte tillskriva alla hennes reaktioner det som har hänt. Det är viktigt att komma ihåg att hon är en individ också. Vi är alla olika som personer, säger Lovisa Bonerfält.

Hon pekar också på den kraft som vi människor har:

– Vår kropp är helt fenomenal på att läka och hantera de mest hemska saker.

Mer läsning

Annons