Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Studie: Därför blir du olycklig av Facebook

Drygt en miljon svenskar mår dåligt om de inte regelbundet får besöka Facebook.
Det visar siffror från den första stora svenska studien av den sociala nätverkssajten.
– Facebook skapar ett omedvetet vanebeteende, säger psykologdoktoranden Leif Denti till DN.

Annons

Det är Leif Denti och Isak Barbopoulos, som till vardags doktorerar på den psykologiska institutionen i Göteborg som ligger bakom studien. Med hjälp av elever från Skövde högskola har de intervjuat 1000 svenska Facebook-användare i åldrarna 14-74 år. Och det är intressanta resultat som kommer fram.

I dag använder

hälften av Sveriges befolkning, 4,5 miljoner, Facebook. Och det är kvinnorna som spenderar mest tid på Facebook. I snitt 81 minuter per dag jämfört med männens 64 minuter. Låginkomsttagare och lågutbildade lägger ner mer tid, rapporterar DN. Enligt studien mår personer ur dessa grupper sämre ju mer tid de spenderar på Facebook.

– Vi tror att det har att göra med att man jämför sig med andras profiler. Folk lägger gärna ut bilder på sig själva när de är glada, vilket skapar en illusion om lycka eftersom man inte ser personerna i det verkliga livet och när de inte är glada. Jämför man sig mer med andra mår man sämre och känner sig mindre lycklig, säger Leif Denti.

–  Jag tror att vi är många som kan skriva under på att Facebook lätt blir ett beroende. Därför är det viktigt att vi verkligen inser hur mycket tid vi tillbringar här och funderar över frågan: Vad gör jag här egentligen? säger Ida Nilsson, säger projektmedlemmen Ida Nilsson från reklambyrån Valentin

Mer läsning

Annons