Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sundin: "Byt partiledare"

Byt partiledare eller behåll Håkan Juholt och utse en ny statsministerkandidat i partiet.
Det anser kommunalrådet Björn Sundin (S).

Annons

– Jag tror inte vi kan gå till väljarna och be om förtroende för Håkan Juholt, säger Björn Sundin.

När Håkan Juholt kom tillbaka efter en månads semester och direkt trampade i klaveret på försvarskonferensen i Sälen, tyckte Björn Sundin att det började bli nog.

– Men det som fick det att rinna över var ändå att han inte ens kan erkänna att vi har en diskussion i partiets högsta beslutande organ om partiledaren. Han låtsas som om det är något annat de pratar om, när hela landet vet vad det mötet handlar om, säger han.

För att Socialdemokraterna inte ska förlora nästa val ser han bara två alternativ. Antingen byter de partiledare eller också utser man en ny statsministerkandidat och låter Håkan Juholt enbart basa för partiet. Det senare är en annorlunda lösning då partiledare och statsministerkandidat alltid är densamme.

– Det har alltid varit det i vårt parti, men är det så att man bedömer man att Håkan Juholt är en bra partiledare får man väl fundera på man ska bryta den traditionen. I Norge hade man det ett tag i alla fall. Jag tror vi behöver en kandidat med förtroende hos Svenskarna annars är det ingen idé att vi försöker nästa val, säger Björn Sundin.

Hur är stämningen hos de socialdemokrater du pratar med?

– De flesta jag har suttit ned med tycker att jag inte är tillräckligt tydlig. Det är den reaktionen jag får mest. De klart att det finns partikamrater som tycker att man ska sitta still i båten och vänta tills de bestämmer något, men jag tror inte att vi har råd att göra det, säger Björn Sundin.

Varför har ni inte råd med det?

– Jag tror att vi är i sådant avgörande skede i vårt parti att om inget händer nu kommer vi om några år att säga att det var då det hände, när vi tappade, säger han.

Mer läsning

Annons