Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svårt att förutse hur pensionen blir

Pensionssystemet debatteras som aldrig förr. Kritiken om låga, oförutsägbara pensioner är svidande – men experterna är oense om hur orolig du egentligen bör vara för din ålderdom.

Annons

Författaren och journalisten Joel Dahlberg är en av de som initierat vårens debatt om pensionssystemet. I sin bok Pensionsbluffen beskriver han ett system som redan nu är underfinansierat och framöver kan komma att ge ännu lägre pensioner.

Dålig förutsägbarhet– Förutsägbarheten i systemet är dålig, det är osäkert hur mycket man faktiskt får. Det nya systemet ger också generellt låga nivåer på pensionerna. Medellivslängden har ökat mer än beräknat, pensionen per år blir därför lägre, förklarar han.

Det skulle, enligt Joel Dahlberg, kunna resultera i att en lärare som börjar jobba vid 25 års ålder, efter 40 år i arbetslivet går i pension med en ersättning på bara hälften av slutlönen – tjänstepensionen inräknad. Någon politisk vilja att ändra systemet, eller skjuta till pengar, har han ännu inte märkt.

Ska klara sig själv– Det ligger i systemets konstruktion att det ska klara sig självt, om staten går in och stärker upp finansiellt frångår de en av systemets utgångspunkter. I stället lämpar man över ansvaret att spara på individen, förklarar Joel Dahlberg.

Lennart Flood, professor i nationalekonomi vid Handelshögskolan i Göteborg, håller inte med. Han har bland annat utrett pensionssystemets stabilitet och tycker att många oroar sig för mycket i onödan.

– Det finns en överdriven pessimism kring pensionerna. Det handlar till sist om vilken levnadsstandard vi vill ha när vi blir äldre och då måste man se till helheten – tjänstepension, boende, lån, pensionssparande och hur du har byggt upp din ekonomi i övrigt, säger han.

SvårgenomträngligtAtt det nya systemet skulle vara svårgenomträngligt och otydligt tycker han inte alls.

– Det nya systemet är bättre än det gamla, vi har aldrig haft ett så här enkelt pensionssystem, med så bra och noggrann information. Det är en anledning till att vi kan diskutera pensionerna så mycket nu, säger Lennart Flood.

Mer läsning

Annons