Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svävarens propeller är trasig

På grund av att Nerikes Brandkårs svävare är trasig fördröjdes i går tranporten av en man som skadats ute på Hjälmarens is.
Men brandchefen Per-Ove Staberyd menar att brandkårens beredskap för räddningsinsatser och sjuktransporter på Hjälmaren är relativt god även en dag då den egna svävaren inte fungerar.

Annons

– Det finns 6-7 privata svävare som kan rycka ut i Hjälmaren – och det finns en samverkansorganisation för det. Det är en styrka, säger Per-Ove Staberyd och exemplifierar med en man som blev räddad ur en isvak för några år sedan.

– Då ryckte vi ut med vår svävare, men en av de privata var på plats fem minuter före oss, vilket naturligtvis var bra.

När det gäller det som hände i på Hjälmaren i går förklarar Per-Ove Staberyd att det rörde sig om en sjuktransport.

– Det är landstinget som har ansvaret för sjuktransporter, det gäller inte bara på vägar utan även i terräng – och på is. Men landstinget har ett avtal med oss, så vi hjälper till med sjuktransporter på olika sätt, till exempel med vår svävare.

Och det är enligt Staberyd inte många räddningstjänster i Sverige som har egen svävare.

– Ingen av räddningstjänsterna runt Mälaren har inte egen svävare, i alla fall inte vad jag vet, säger han.

Så han menar att Örebro har det bra förspänt både när det gäller räddning ur isvakar och sjuktransporter.

– Det är sällan som det är fel på svävaren, men någon gång händer det förstås. Den här gången ordnade det sig ändå. Vi behövde inte kalla på en privat svävare från andra sidan Hjälmaren. Sjuktransporten var inte så akut.

Den trasiga svävaren är ännu inte lagad.

– Ett propellerblad har gått sönder. En person har åkt upp till Stockholm i dag för att försöka få tag på reservdelar så att vi kan använda svävaren igen inom några dagar, säger Per-Ove Staberyd.

I helgen blev det problem med ytterligare en sjuktransport som räddningstjänsten skulle hjälpa landstinget med. En skidåkare blev liggande skadad i Kilsbergen och räddningstjänsten kunde inte nå honom med egna fordon.

- Vi har sexhjuliga terrängfordon, men det gick inte att ta sig fram med ett sådant när det är så mycket snö, säger Per-Ove Staberyd.

En privat snöskoter blev räddningen den här gången.

- Men vi har ett möte bestämt med landstinget då vi ska diskutera inköp av en skoter, säger Staberyd.

Men eftersom en snöskoter inte är något som räddningstjänsten har nytta av i sin vanliga verksamhet blir finansieringen främst en sak för landstinget att stå för.

Mer läsning

Annons