Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svenskarna allt tryggare – utom i Örebro län

Örebro län är ett av de två län i Sverige där otryggheten hos invånarna inte minskar. Hur känner du?

Annons

Tryggheten i Sverige är hög och den fortsätter att öka i landet – det visar den Nationella trygghetsundersökningen NTU, som Brottsförebyggandet rådet (Brå) har gjort. Men Örebro län sticker ut. Här har siffran varit konstant, 18 procent, de senaste tre åren. Även i Kronobergs län känner sig invånarna mindre trygga än resten av landets befolkning.

- Med otrygghet menar vi att man känner sig otrygg vid utevistelse i det egna området en sen kväll, säger Thomas Hvitfeldt, utredare på Brå.

Kvinnor mer otrygga

Av den vuxna befolkningen i Sverige har andelen otrygga minskat från 21 till 16 procent de senaste åren. Men när det kommer till kvinnor är otryggheten högre. Var fjärde kvinna känner sig otrygg när hon är ute ensam på kvällen.

- NTU 2011 visar att de boende i Sverige generellt känner sig trygga och i liten utsträckning oroar sig för att utsättas för brott, säger Thomas Hvitfeldt, utredare på Brå. Men var fjärde kvinna känner sig otrygg och var tionde så otrygg att hon inte går ut ensam sent på kvällen, säger Thomas Hvitfeldt.

- På länsnivå går det tyvärr inte att bryta ner siffrorna för bara kvinnor. Det är för få personer. Men det finns väl ingen anledning att tro att det ser annorlunda ut i Örebro, än i resten av landet, säger han.

Mer läsning

Annons