Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Taxichaufför tafsade på Sandra

– Han strök och klämde på mitt lår. Sedan frågade han om jag hade ”fått något”. Sandra som har asperger och adhd berättar om färdtjänstresan där taxiföraren tafsade på henne. Nu har chauffören åtalats för sexuellt ofredande.

Annons
Sandra har påverkats mycket av övergreppet i taxibilen. Först vågade hon inte åka taxi över huvud taget. Det bidrog till att hon ett tag fick sluta med en fritidsaktivitet som hon gillar väldigt mycket.

Sandra är en söt, välklädd och öppen tjej runt 20 år. Det som skiljer henne från andra i hennes ålder är att hon har diagnosen adhd och asperger. Det här gör att hon är i stort behov av trygghet och struktur i sitt liv.

– Jag behöver människor omkring mig som jag kan lita på, säger Sandra.

Nyårsdagen hände något som förändrade hela hennes tillvaro. Sandra hade varit på fest hemma hos sin kille och dagen efter skulle hon ta en taxi hem. Hennes funktionshinder gör att hon rätt till färdtjänst.

Sandra berättar vad som hände efter att hon satte sig bredvid chauffören:

– Efter ett tag började han ta på mitt lår. Han smekte och klämde. Inte under hela resan, men kanske fyra-fem gånger.

– Och så frågade han mig ”om jag hade fått något från någon kille”.

Allt handlade om sexTaxiföraren låtsades vara intresserad av hennes strumpbyxor. Undrade var Sandra hade köpt dem, för han ville handla likadana till sin tjej. Han berättade också om att han precis varit hemma hos sin före detta fru och Sandra kunde ju ”förstå vad som hade hänt då”.

– Allt han sa handlade om sex, säger Sandra.

Resan var kort, bara några kilometer. Men för Sandra blev det en skräckfärd. Hon funderade allvarligt på om hon skulle kasta sig ut i farten.

– Fast det gick ju inte. I stället satt jag så tyst som möjligt, och när vi kom fram sa jag att min kille väntade på mig i lägenheten.

Ringde efter hjälp

Hon kom ut ur taxibilen utan att något mer hände och ringde direkt till sin pappa och berättade vad som hade hänt. Genom att titta på hans förar-id hade Sandra tagit reda på vad taxichauffören hette.

Nu hade Sandra stött på honom tidigare. Första gången hon åkte med honom var någon gång under 2011. Även då ska han ha tafsat på henne på ett liknande sätt.

– Men jag sa aldrig något den gången. Fast då, när han kom på nyårsdagen, kände jag igen honom direkt, säger Sandra.

Polisanmälde förarenPappan kontaktade omedelbart taxibolaget och senare polisanmäldes föraren. Nu har utredningen lett till att han har åtalats för sexuellt ofredande. Däremot kommer det inte att bli något åtal som gäller den första färden. Där räckte inte bevisen, ansåg åklagaren.

Händelsen har påverkat Sandra enormt mycket. Först vågade hon inte åka taxi över huvud taget. Det bidrog till att hon ett tag fick sluta med en fritidsaktivitet som hon gillar väldigt mycket.

Rädsla och olustDet händer fortfarande att hon avstår från att beställa färdtjänst. Att åka taxi är fortfarande förknippat med rädsla och olust.

Men det går bättre och bättre. Fast hennes pappa måste först ringa och kolla vilken förare som taxibolaget skickar. Helst ska någon som Sandra litar på följa med henne till bilen också. Dessutom har hon alltid ett färdigskrivet sms som hon kan skicka till sin pappa om något skulle hända.

Vad står det i sms:et? – ”Tafsar. Ring polisen.”

När rättegången ska hållas är inte klart, men utgången är oviss eftersom chauffören nekar. Därmed står hans ord mot Sandras.

Men det finns en sak som talar starkt för henne – hon saknar förmåga att ljuga.

– Jag har lite svårt med det, ler Sandra. Förstår inte riktigt vitsen.

Förklaringen är hennes asperger.

– Allmänt sett har personer med asperger svårare att ljuga, säger Sandras psykolog som är med under intervjun. Jag känner Sandra väl och vet att hon är mycket sanningsenlig. Det finns inget tvivel om att hon berättar sanningen om båda resorna med den här taxichauffören.

Sandra tror att rättegången kommer att bli jobbig. Hon vill absolut inte sitta samma sal som chauffören när hon vittnar.

– Jag vill aldrig mer se honom igen.

Hur skulle du reagera om domstolen friar den här mannen? – Jag skulle känna mig sviken. Som att det som hände mig är okej.

Fotnot: Sandra heter egentligen något annat.

Mer läsning

Annons