Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Taxifusket tas upp i riksdagen

NA:s avslöjande om fusket med taxiproven har blivit en politisk fråga.Folkpartisten Johan Pehrson vill kunna bestraffa fuskarna och smygfilmarna.– Precis det vi har efterlyst, säger Transportstyrelsens Mikael Stenberg.

Annons

NA:s artikel om att myndigheterna står maktlösa inför fuskarna och smygfilmarna fick riksdagsledamoten Johan Pehrson, Örebro, att agera. Han har nu skrivit en motion där han föreslår flera åtgärder för att komma tillrätta med problemen:

* De som ertappas med att fuska på proven eller smygfilma dem ska kunna stängas av i sex månader.

* Möjligheten att ha kameraövervakning inne i provsalen bör ses över.

* Det finns exempel där personer gör proven gång på gång för att till slut få sin taxilegitimation. Johan Pehrson vill utreda möjligheten att ta mer betalt av dem som gör proven flera gånger. Han vill även begränsa antalet prov till högst två i halvåret.

* Se över möjligheten att visitera provtagarna för att förhindra att de tar med sig inspelningsutrustning in i provlokalen.

– Det måste bli omöjligt att fuska sig till ett taxikort. Det är viktigt av både säkerhetsskäl och kvalitetsskäl, säger Johan Pehrson.

Provfusket gäller även det vanliga b-körkortet, även om taxibranschen är hårdast drabbad.

– Åtgärderna som jag föreslår gäller naturligtvis generellt för alla körkort och tillstånd.

Motionen lämnas in på onsdagen och kommer sedan att behandlas av riksdagens trafikutskott under våren.

– Jag tror den har stora möjligheter att gå igenom i riksdagen, säger Pehrson.

Mikael Stenberg, ansvarig handläggare på Transportstyrelsen, välkomnar Örebropolitikerns förslag.

– Vi jublade alla när vi läste detta. Det här är precis vad vi har efterlyst och själva har pratat om, säger Stenberg.

Men det finns vissa problem med några av förslagen. Det är till exempel kanske inte juridiskt möjligt att ta mer betalt av dem som gör proven flera gånger.

Mikael Stenberg har tidigare undersökt möjligheterna att införa kameraövervakning i provlokalerna. Tillstånd till kameraövervakning ges av länsstyrelserna, och när Stenberg ringde till länsstyrelsen i Dalarna fick han ett direkt negativt besked.

– Mannen jag pratade med sa att ”det kommer du aldrig att få igenom”. Den personliga integriteten skulle få sig en knäck.

Det finns dock länder som kameraövervakar provtagarna. I exempelvis Estland filmas det både under kunskapsprovet och i bilen under förarprovet.

– Men de har en annan lagstiftning än vad i vi har, säger Stenberg. I Sverige kan du inte överklaga ett underkänt prov. I Estland finns den möjligheten och då används filmerna som bevismaterial. Myndigheterna vill kunna visa att de har gjort rätt bedömning.

Mer läsning

Annons