Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Terapeuten ger tonårsfötter en känga

Fotterapeuter världen över tar nu strid mot ungdomars dåliga fothälsa genom att öka kunskapen om att vårda sina fötter. – Det måste vara lika självklart som att borsta tänderna, säger fotterapeuten Madelene Karlsson.

Annons
Madelene Karlsson, fotterapeut, vill att unga ska lära sig att vårda sina fötter – tvätta, smörja och ha bra skor – och att det ska vara lika självklart som att lära sig att borsta tänderna.

I dag är det fothälsodagen. Det är elfte året som förbundet Sveriges fotterapeuter utlyser dagen och sett till hela världen är maj fothälsans månad. I år har det internationella fotterapeutförbundet bestämt att ”tonårsfötter” är temat.

– Äntligen, utbrister Madelene Karlsson, fotterapeut i Lillkyrka.

För inte bara äldre utan även unga måste vårda sina fötter. Dessutom grundläggs mycket av fotens balans och styrka i unga år. Något som får betydelse för till exempel knä och höft i äldre ålder.

Att ungdomar går i tunna platta tygskor får Madelene Karlsson att se rött.

– Vi vet inte vart det här bär hän. Det vet vi först om 20-25 år men då är det för sent. Trampar du sönder en hälkudde så är den sönder, säger Madelene Karlsson.

Men det är inte bara oergonomiska skor som är bekymret för ungas fötter. Till problematiken hör också blåsor, förhårdnader, vårtor, nageltrång och svamp. Madelene Karlsson tror att mycket handlar om okunskap – inte bara hos unga utan även hos vuxna.

– Det finns inget medvetande om fotvård, så vem ska tala om det för tonåringarna? undrar Madelene Karlsson.

Vilken sorts skor har du helst på dig? Kommentera artikeln!

Apropå fötter: "Man ska vara glad åt fötter – för utom dom man står sig slätt"

Mer läsning

Annons